GLOBUS

SVJEDOČENJA IZ IZBJEGLIČKIH KAMPOVA "Nema žene koja nije doživjela odvratne komentare, dodirivanje ili čak silovanje!"

Izvještaj njemačkih humanitaraca

Autor:(A. Vr.)

26.11.2015

Humanitarne organizacije upozoravaju na teško stanje žena i pripadnika LGBT zajednice u izbjegličkim kampovima širom Njemačke i traže poseban smještaj za ove izbjegličke grupe  koje su izložene seksualnom nasilju, prenose u četvrtak njemački mediji, javlja Hina.

"Nema žene u izbjegličkim kampovima koja nije doživjela prodorne poglede, odvratne komentare, nedozvoljeno dodirivanje ili čak silovanje", saopćeno je na zajedničkoj konferenciji za štampu organizacija "Women in Exile" i Izbjegličkog savjeta savezne pokrajine Brandenburg u Potsdamu.

Nakon obilaska izbjegličkih kampova organizacije su došle do zaključka po kojem je stanje u ovim masovnim smještajima za žene, ali i pripadnike LGBT zajednice "alarmantno".

"Izbjegle žene i LGBT osobe su zbog spola ili spolnog identiteta višestruko izložene nasilju i diskriminaciji: kroz rasističke napade i pooštrene zakone o azilu te kroz traumatična iskustva tokom bijega u Njemačku, koja se nastavljaju u izbjegličkim logorima u Njemačkoj, u vidu seksualnog napastovanja, nedostatka privatnosti i straha od protjerivanja", stoji u saopćenju humanitarnih organizacija koje govore o "strukturalno uvjetovanom seksualnom nasilju", uvjetovanom smještajem u centrima s velikim brojem izbjeglica.

Istovremeno se ukazuje i na pogoršanje situacije nedavnim stupanjem na snagu novih zakona o azilu koji će zbog predviđene procedure prouzročiti produljenje boravka u primarnim prihvatnim centrima, u kojima je stanje i najalarmantnije.

Pritom je, kako se navodi, stanje posebice teško za pripadnike romske zajednice iz zemalja tzv. zapadnog Balkana koji, kako nalaže nova zakonska regulativa, niti ne smiju napuštati primarne prihvatne centre dok se po hitnom postupku ne riješi, tj. odbije, njihov zahtjev za azilom.

Kao posljedicu ovog iskustva, Izbjeglički savjet savezne pokrajine Brandenburg, traži odvajanje žena i djece i pripadnika LGBT zajednice u posebne smještaje.