GLOBUS

Putin: Još nismo čuli izvinjenje Turske, prijedloge za nadoknadu štete i kažnjavanje zločinaca

Predsjednik Rusije nakon incidenta sa "Su-24"

Autor:(Dž. Č.)

26.11.2015

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Moskva poslije mučkog napada Turske i rušenja bombardera Su-24 iznad Sirije još nije čula izvinjenje zvaničknika iz Ankare, kao ni prijedloge za nadoknadu štete koju su nanijeli.

- Incident sa Su-24 je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Još uvijek nema jasnih saopćenja iz Ankare, nadoknade štete i obećanja da će kazniti krivce - izjavio je Putin, uz opasku da se stvara utisak da tursko rukovodstvo namjerno uvodi rusko-turske odnose u ćorsokak, zbog čega Moskva iskreno žali.

Putin je naglasio da i dalje neko pritvorno radi i zarađuje milione i milijarde dolara na nezakonitoj trgovini naftom i ljudima.

On je na ceremoniji uručivanja agremana novim ambasadorima poručio da je prijetnja miru prije svega vezana za terorizam, sa njegovim krvavim i varvarskim zločinima, kao i da su pasivnost i pomaganje terorizmu i doveli do stvaranja "Islamske države".

- Podsjećam da je upravo pasivnost niza zemalja, a često i direktno pomaganje terorizma i dovelo do nastanka užasnog fenomena, takozvane "Islamske države" - rekao je ruski predsjednik.

- Ne samo da su pokrivali i pokrivaju teroriste, njihovu nezakonitu trgovinu naftom, ljudima, drogom, umjetničkim djelima, oružjem, već neko na tome nastavlja da zarađuje - zaključio je Putin, objasnivši da se radi o stotinama miliona i milijardi dolara.