GLOBUS

ERDOGAN: Putin mi se nije javio kad sam ga zvao poslije obaranja ruskog aviona

Turski predsjednik o incidentu

Agencije

26.11.2015

19:10 Erdogan je kazao da bi turske snage nisu znače čiji je avion koji je ušao u njihovu teritoriju. 

"Da smo znali da je to bi ruski avion, možda bismo ga drugačije upozorili", rekao je Erdogan za televiziju "Frans 24".

Dodao je da ruski predsjednik Vladimir Putin nije odgovorio na njegov poziv koji mu je uputio nakon ovog incidenta. 

16:10 Turski predsjednik Recep Tayyip Edrogan je u ekskluzivnom intervjuu za CNN rekao da se njegova zemlja neće izviniti za obaranje ruskog vojnog aviona.

Erdogan je odbacio mogućnost izvinjenja Rusiji te je ponovio da je avion narušio turski zračni prostor u blizini granice sa Sirijom.

"Ako postoji strana koja se treba izviniti, to nismo mi. Oni koji su narušili naš zračni prostor se trebaju izviniti. Naši piloti i naše oružane snage su samo ispunili svoju dužnost, odgovorili su na kršenje pravila. To je ključno", izjavio je Erdogan.

13:22 Turski predsjednik Tajip Erdogan izjavio je danas da će Ankara i dalje voditi istu politiku prema onima koji narušavaju vazdušni prostor Turske.

Erdogan je rekao da je Turska, u slučaju novog narušavanja svog vazdušnog prostora, spremna da odgovori na isti način kao kada je oborila ruski "Su-24",  prenio je "Sputnjik".

"Ako se danas dogodi novo narušavanje našeg vazdušnog prostora, mi smo u stanju da reagujemo na isti način", izjavio je Erdogan.

Turski predsjednik dodao je da njegova zemlja ne kupuje naftu od "Islamske države" i da treba dokazati tvrdnje da Ankara podržava teroriste.

"Rečeno je da Turska kupuje naftu od `Islamske države`. Svi znaju gdje mi kupujemo energetske resurse. Većinom od Rusije, potom od Irana, Azerbejdžana i sjevera Iraka. Dokažite da kupujemo od `Islamske države`", izjavio je Erdogan.

On je rekao da u razmatranju finansijskih izvora "Islamske države" treba pogledati administraciju sirijskog predsjednika Bašara al Asada i one koji ga podržavaju.