KULTURA

Glumište je ostalo bez svog doajena

Održana komemoracija Seadu Bejtoviću

T. Đ.

26.11.2015

U Pozorištu mladih Sarajevo danas je održana komemoracija Seadu Bejtoviću, dugogodišnjem članu ansambla ovog teatar, koji je preminuo prekjučer u 73. godini.
 
Komemoraciji su prisustvovale članovi porodice, kolege, prijatelji  te brojni poštovaoci lika i djela glumačkog velikana.
 
Komemoracija je počela minutom šutnje u čast preminulog glumca, a prisutnima su se obratili Mario Drmać, direktor pozorišta, koji je potsjetio na Bejtovićevu bogatu biografiju, predstave u kojima je igrao, filmovime i radio drame te sinhronizirane crtane filmove.
 
- Glumište je ostalo bez svog doajena. Za 60 godina Bejtović nikada nije odbio ulogu, a osim pozorištu, pažnju je posvetio moralnim, etičkim i ljudskim vrijednostima- istakao je Drmać.   
 
Dugogodišnji Bejtovićev prijatelj i partner na sceni, glumac Nermin Tulić, u veoma emotivnom govoru prisjetio se brojnih pozorišnih ostvarenja koje su zajedno igrali.
 
- Dragi moj Sejo, moram ti priznati da ima tremu. Sjećam se kad sam te upoznao. Sjećam se kad su rođena tvoja djeca, kada si dobio nagradu u Jajcu i kako smo je proslavili. Neću govoriti o tebi kao gumcu, o tome svjedoče brojne nagrade. Bio si sjajan partner i blag čovjek. Doviđenja prijatelju, oprostit ću se od tebe onako kako si najviše volio, aplauzom - kazao je Tulić, nakon čega je uslijedio dug aplauz.
 
Posljednji pozdrav uputili su i glumica Halima Mušić, reditelj Dino Mustafić, Alma Merlunka...
 
Dženaza će biti održana danas u 13.30 sati na gradskom groblju Bare.