REGION

BEOGRAD Osam pacijenata spremno za kubansku vakcinu protiv karcinoma pluća

Kubanski stručnjak će u Srbiji boraviti mjesec dana

Fena

26.11.2015

Srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je osam pacijenata spremno primiti kubansko cjepivo "Cimavax EFG", koje se koristi kao terapija za karcinom pluća.

"Imamo sve potvrde da stručnjak s Kube dolazi u nedjelju i osam spremnih pacijenata moći će primiti cjepivo, čim sve usuglasimo s njima, u roku od dva-tri dana od njegovog dolaska", rekao je Lončar Tanjugu.

Kako je rekao ministar, kubanski stručnjak će u Srbiji boraviti mjesec dana i radit će s domaćim liječnicima na tom projektu.

"Trenutno se prikupljaju podaci, mnogo pacijenata se prijavilo, ali samo osam njih je ispunilo kriterije. Do 29. studenog imat ćemo sve kompletne podatke", rekao je Lončar.

Kubansko cjepivo "Cimavax EFG" koje se koriste kao terapija za karcinom pluća stigle su u Srbiju 30. listopada, a testiranja i odabir pacijenata vrše se na Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, KBC Bežanijska kosa i Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Lijek će se primjenjivati na pacijentima koji imaju četvrti stadij bolesti, za koji se prognozira još šest mjeseci života.