GLOBUS

BRITANIJA ULAZI U BORBU PROTIV ISIL-a: CNN tvrdi da je ovo tek početak trećeg svjetskog rata

Reakcije na rušenje ruskog aviona "Su-24"

Autor:(Dž. Č.)

26.11.2015

Nakon što je Turska oborila ruki borbeni avion "Su-24" Putin najavljuje žestok odgovor Rusije i zaoštavanje odnosa sa Zapadom. 

Brojni analitičari predviđaju prekid dobrih odnosa između Rusije i Turske, drugi smatraju da ovaj događaj ne bi trebao narušiti odnose dvije zemlje, a CNN je objavio analizu u kojoj se konstatuje da je Treći svjetski rat već počeo. 

- Ovo je tek početak. Svako u ovoj borbi ima neprijatelje i prijatelje na suprtonim stranama. Ovako izgleda svjetski rat: čudni saveznici, suprotstavljeni planovi, savezi stvoreni sa određenim ciljem. Kada kažemo "svjetski rat", obično mislimo na dva velika sukoba 20. stoljeća. Upadljivo je da ovoga puta Sjedinjene Države odbijaju da se uključe - to je želja javnosti da ostane van sukoba, da kaže: "Ovo nije naša borba". Nije izvJesno koliko će to potrajati, ali možda bi trebalo da se sjetimo da su ti ratovi okončani tek kada SAD više nisu mogle da se prave da ih ne pogađa brutalni sukob koji bijesni hiljadama kilometara od američkih obala- navodi CNN.

Prijetnja Velikoj Britaniji

Dokument u kojem se navode razlozi zbog čega bi i Velika Britanija trebalo da se uključi u borbu protiv "Islamske države" (ISIL) navedeni su u posebnom Memorandumu, koji možete pročitati OVDJE

Britanski premijer Dejvid Kameron naveo je da će ISIL još više rasti ukoliko Britanija sada ne počne da djeluje.

On je naveo da je ISIL prijetnja Velikoj Britaniji i da je nekoliko napada tokom prošle godine povezano upravo sa islamistima.

- Što duže budemo dozvoljavali ISIL-u da napreduje u Siriji, to će veću prijetnju teroristi predstavljati - rekao je Kameron.

Odgovarajući na pitanje zašto se baš Velika Britanija uključuje, Kameron je naveo da saveznici te zemlje, Francuska i Amerika, žele da se Velika Britanija priključi ovoj borbi.

Čekaju objašnjenje

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija i "dalje čeka na realistično objašnjenje Ankare" za obaranje ruskog aviona.

Podsjećamo, Turska je jučer objavila audio snimku na kojoj se čuje upozorenje ruskom borbenom avionu da promijeni smjer letenja jer ulazi u vazdušni prostor Turske.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je jučer da ne želi bilo kakvu eskalaciju tenzija nakon što su turske snage oborile ruski avion, ističući da su one reagovale u odbrani sopstvene sigurnosti i "prava braće" u Siriji. 

- Ne namjeravamo da izazivamo eskalaciju ovog incidenta. Samo smo branili našu sigurnost i prava naše braće - rekao je Erdogan, napominjući da se politika Turske u Siriji neće mjenjati. 

VEZANA VIJEST: VOJSKA SAD-a ZABRINUTA: Ruski raketni sistem "S-400" predstavlja značajnu prijetnju za svakoga