NOGOMET

Ko će prezimiti na prvom mjestu Premijer lige BiH?

Prognoze nekadašnjih premijerligaških trenera

A. MIZDRAK

26.11.2015

Prvi dio sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine bliži se kraju, a i dalje se ne zna ko će prezimiti na prvom mjestu.

Između prvih pet ekipa na tabeli razlika je samo tri boda, a do kraja jesenjeg dijela prvenstva ostala su još dva kola.

Povoljan raspored

Dakle, odigrano je 16 kola i preostalo je još 180 minuta nogometa na premijerligaškim terenima, prije nego što uslijedi najduža pauza u Evropi. 

Sloboda (34 boda), Zrinjski (33), Široki Brijeg (32), Sarajevo (31) i Radnik (31) s realnim šansama ulaze u neizvjesnu završnicu. Svih pet ekipa do kraja jednom igraju kod kuće i jednom idu u goste. 

Nekadašnji treneri u Premijer ligi Vlado Jagodić, Milomir Odović i Nedim Jusufbegović smatraju da će nijanse odlučivati, ali su sva trojica blagu prednost dala tuzlanskoj ekipi.

odovic-10

Odović: Radnik neće izdržati  

- Nažalost, pratim situaciju oko mogućeg povlačenja predsjednika Slobode Azemira Husića. Ako se to zaista dogodi, onda se ne piše dobro Tuzlacima. Međutim, smatram da u preostala dva kola Sloboda ne bi trebala imati problema protiv Rudara i Slavije i vjerujem da će kao prvoplasirani prezimiti. Imaju sjajnog trenera Husrefa Musemića - kazao je Jagodić.

Što se tiče opstanka, Jagodić je bio surovo iskren.

jagodic-88

Jagodić: Musemić adut Slobode

- Iako teoretski još nisu ispali. Smatram da za Drinu, Velež i Borac nema više spasa - dodao je bivši trener Borca.
 
Slično razmišlja i Milomir Odović, nekadašnji trener Željezničara.

- Smatram da Radnik neće moći izdržati borbu za vrh. Bez obzira što je Husić najavio povlačenje, mislim da Sloboda ima povoljan raspored i da će prezimiti na prvom mjestu. Međutim, ne vjerujem da će se Tuzlaci uspjeti okititi titulom na kraju šampionata. Tu bi prednost dao Sarajevu, Širokom Brijegu i Zrinjskom. Što se tiče opstanka, nažalost, Drinu, Velež i Borac polako svi otpisuju - rekao je Odović.

Nedim Jusufbegović, bivši trener Veleža, oduševljen je rezultatima Radnika.

jusufbegovic-8

Jusufbegović: Šta ako ode Husić

- Klub iz Bijeljine pametno radi. Rezultati nisu slučajni. Zadržali su igrački kadar i pojačali se na pozicijama na kojim su pojačanja bila neophodna. Nemaju nikakvog pritiska i idu iz utakmice u utakmicu. Smatram da će Sloboda zbog relativno laganog rasporeda prezimiti kao prvoplasirana, a onda, ukoliko Husić zaista ode, neće im biti lako. Neće biti pojačanja u zimskom prijelaznom roku - kazao je Jusufbegović.

Loša situacija

Iako je Sarajevo trenutno na četvrtom mjestu, Jusufbegović i dalje bordo klub smatra za glavne kandidate za osvajanje titule prvaka Premijer lige BiH.

- Mislim da će se voditi borba između Sarajeva i Širokog Brijega, s tim što klubu s Koševa dajem prednost. Opstanak će također biti zanimljiv, Drina, Velež i Borac su gotovo otpisani, ali ne zbog bodovnog zaostatka, to se može stići, već zbog generalne situacije u tim klubovima - zaključio je Jusufbegović.

14 trenera u 16 kola

Šesnaesto kolo Premijer lige BiH donijelo je još jedan otkaz. Mirza Varešanović je nakon poraza od Zrinjskog napustio kormilo "Vukova" i tako je postao 14. trener koji je ostao bez posla. 

Prije njega otkaze su dobivali ili su se sami povlačili Valentin Plavčić (Vitez), Milomir Odović, Vlado Čapljić (Željezničar), Vlado Jagodić, Petar Kurčubić (Borac), Davor Mladina (Široki Brijeg), Dženan Uščuplić (Sarajevo), Dželaludin Muharemović, Dragan Kanatlarovski (Velež), Boris Gavran (Rudar), Milan Gutovć (Slavija), Boris Pavić (Čelik), Vladica Petrović (Drina).