BIZNIS

MAGLAJ Zarada i do 70 KM dnevno

Prezentiran projekt otkupa ljeskovog pruća

N. BRADARIĆ

27.11.2015

Belgijska firma "Forest avenue" sa sjedištem u Jajcu, u saradnji sa maglajskom firmom "BH ekskluziv", počinje s otkupom ljeskovog pruća za proizvodnju ekoloških ograda. Projekt je prezentiran velikom broju zainteresiranih. 

Velika potražnja

- U Jajcu smo prije šest godina otvorili prvi pogon za proizvodnju ograda od ljeskovog pruća. Zbog velike potražnje, otvorili smo pogon i u Konjicu pa sada dva šlepera proizvoda sedmično idu u Francusku i Holandiju. Zbog velike potražnje, razmišljamo i o otvaranju pogona u Maglaju - govori Jele Šerperel (Jelle Scherpereel), vlasnik firme "Forest avenue". 

Za jedan šleper treba 150.000 grana. Dnevno za preradu treba bar 10.000 grana samo iz Maglaja, a to je da 100 ljudi svakog dana siječe ljeskovo pruće. Potražnja za prućem debljine od 2,5 do 4 centimetra i dužine od 2 do 2,5 metra izuzetno je velika. Šerperel smatra da bi se proizvodnja mogla učetverostručiti. 

- Na području Bugojna, gdje sada radimo, jedna osoba može dnevno posjeći 1.000 grana za dnevnicu od 70 KM. Ni ja, kao direktor, nemam toliko - kroz smijeh dodaje Jele. 

Ruralna područja

Radi promocije, povezali su se s lokalnom firmom "BH ekskluziv". 

- Šansu, prije svih, ima omladina iz ruralnih područja. Tokom jeseni i zime, kada nema toliko posla u poljoprivredi, kroz "berbu" ljeskovog pruća mogu dobro zaraditi - naglašava Semin Rizvić, vlasnik firme "BH ekskluziv".

Zavolio BiH prije 14 godina

Šerperel je prije 14 godina boravio u Maglaju kao volonter humanitarne organizacije "Balkan aktie". Kako govori, zaljubio se u našu zemlju, ali i u jednu Konjičanku.  

- Meni je ovdje lijepo. Zaljubio sam se u vašu zemlji i ostao nakon što sam u Belgiji prodao sve što sam imao. I u Maglaj rado dolazim, jer ovdje imam prijatelje - rekao nam je Šerperel.