BIH

PROJEKTI Branitelji dobivaju spomenik na Trgu Alije Izetbegovića

Pripremljeno idejno rješenje za izgradnju

F. MUSTAFIĆ - M. HALILOVIĆ

29.11.2015

Borci koji su odbranili Sarajevo i BiH uskoro bi trebali dobiti spomenik u centru grada, na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović. To je najavio i ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo, koji je za „Avaz“ jučer kazao da je idejno rješenje za taj projekt već pripremljeno.

Nadležne službe

- Pripremili smo svu potrebnu dokumentaciju. Potrebna nam je još urbanistička saglasnost, koju smo zatražili od nadležnih službi u općinama Stari Grad i Centar te Gradu. Nažalost, to sve već predugo traje, ali nadam se da će uskoro proces biti otkočen - rekao je Fišo. 

Heroji nisu zaboravljeni ni u Gradskoj upravi, jer su na posljednjoj sjednici vijećnici, također, zatražili da se ubrza izgradnja spomenika na centralnom trgu kod Ekonomskog fakulteta. 

To će značiti da će svjetlo dana ugledati ideja koja je inicirana još 2000. godine, kada je Ministarstvo za boračka pitanja donijelo odluku o izgradnji borcima.

Vijest da branitelji nisu zaboravljeni obradovala je i građane. Mirsada Vlahovljak kazala nam je da su bivši branitelji trenutno na rubu egzistencije te da ih nove generacije ne trebaju zaboraviti. 

- Ukoliko se spomenik izgradi na ovom mjestu, svakodnevno će podsjećati sve nas, posjetioce grada i strane turiste na četverogodišnju opsadu grada i na njihove velike zasluge - rekla je Vlahovljak.

Taib Tafro smatra da buduće spomen-obilježje treba biti posvećeno svim braniteljima, jer takav spomenik u gradu još ne postoji.

Dobra ideja
 
- Nažalost, i poslije 20 godina nakon završetka rata, centralni spomenik za sve branitelje u ovom gradu ne postoji. Ideja za izgradnju spomenika je dobra, podržavam je i nadam se da će budući spomenik prihvatiti svi građani, bez obzira na vjeru ili naciju - kazao nam je Tafro.
 
Sugrađanin Seid Selimović kaže da je izgradnja centralnog spomenika na Trgu Alije Izetbegovića najmanje što se može učiniti za branitelje grada.