VIJESTI

DŽEVAD ŠALDIĆ: Paraga je obolio zbog nemara države!

Hanefija Prijić imao moždani udar u pritvoru u Dortmundu

E. Trako

26.11.2015

Hanefija Prijić Paraga u pritvoru u Dortmundu doživio je moždani udar nakon čega mu je zdravlje ozbiljno narušeno. Sve ovo je posljedica toga što se osjeća ostavljenim na cjedilu od države za koju se borio, kazao je za „Dnevni avaz“ Dževad Šaldić, generalni konzul BiH u Frankfurtu.

Žele Prijića

Prijić je bio zapovjednik Trećeg bataljona 317. brigade Armije RBiH. Uhapšen je krajem oktobra po potjernici Italije na aerodromu u Dortmundu u Njemačkoj, kada je krenuo u posjetu sestri. Italija traži Prijića zbog ubistva trojice Italijana 29. maja 1993. godine na planini Radovan, zbog čega je Prijić već osuđen na Sudu BiH 2001. i uredno je odslužio kaznu od 13 godina i četiri mjeseca. 

- Prijić, osim advokata koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti, nema nikakvu pravnu pomoć države BiH. U kontaktu sam s njegovom sestrom i rođakom. Prilikom posjete prije dva dana vidio sam da je u izuzetno teškom stanju, gubi sjećanje, brka pojmove, ne sjeća se koji je dan niti gdje je krenuo – kaže Šaldić. 

Dok iz BiH nije upućen nikakav vid pravne pomoći, Italijani su u Dortmund poslali pravni tim tužilaca i advokata.

- Koliko sam shvatio, oni ne priznaju presudu iz BiH, žele oni da mu sude i navodno mu je rečeno da bi eventualnim izručenjem u Italiju bio osuđen na 30 godina zatvora, što je njega izuzetno pogodilo. Također, dobio sam informaciju da njemački državni tužitelj do prije nekoliko dana nije imao ni presudu iz BiH – kaže Šaldić. 

Advokat na putu

Kako saznajemo, jučer je put Dortmunda krenuo i Almin Dautbegović, Paragin pravni zastupnik u procesu koji se vodio protiv njega.

- Nadam se da će Dautbegović zajedno s nama uspjeti nešto više napraviti, dokazati i upotrijebiti sve argumente da se konačno pusti na slobodu. Nevjerovatno je da se čovjeku dva puta sudi za isto djelo – rekao je Šaldić. 

Presuda izrečena 2001. 

Hanefija Prijić Paraga je 29. maja 1993. godine na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa zaustavio humanitarni konvoj i ubio trojicu Italijana dok su dvojica preživjela. Tada su ubijeni Fabio Moreno, Serđo Lana (Sergio) i Gvido Puleti (Guido Puletti), a strijeljanje su preživjeli Kristijan Penoki (Cristhian Penocchi) i Agostino Zanoti (Zanotti). 

Paraga je uhapšen sedam i po godina nakon zločina, 6. oktobra 2000., a prvostepena presuda mu je izrečena 28. juna 2001. godine.