VIJESTI

TUZLA SDA i SBB neće podržati uzimanje novog kredita od 5,5 miliona KM

Pred današnju sjednicu Gradskog vijeća

A. BULJUGIĆ

26.11.2015

Odluka o kreditnom zaduženju Grada Tuzla jedna je od tačaka koja će se danas naći na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća Tuzla i kojom će se, ako se usvoji, dati saglasnost na kreditno zaduženje u iznosu od 5,5 miliona maraka.

12 projekata

Ovom odlukom će se kreditna sredstva, kako je navedeno, koristiti za finansiranje 12 infrastrukturnih projekata u Tuzli.

Klub vijećnika SBB-a, prema riječima Elvira Kasumovića, neće podržati ovu odluku jer smatra da se radi o predizbornom politikanstvu.

elvir-kasumovic

Kasumović: Predizborno politikanstvo

- Odluku bismo podržali samo ako bi se kreditna sredstva iskoristila za stvaranje novog gradskog saobraćajnog preduzeća da bi građani imali kvalitetnu, povoljnu i sigurnu uslugu. Smatramo da bi se jednim domaćinskim odnosom ovih sredstava, koje Tuzla ima na raspolaganju, sve moglo urediti - rekao je Kasumović.

Kako nam je kazao Sabahudin Imamović, predsjednik Kluba vijećnika SDA, oni nisu protiv kreditnog zaduženja, ali u ovoj formi odluku neće podržati, jer se ne slažu s projektima koji su navedeni.

sabahudin-imamovic

Imamović: Omjer ulaganja

- Generalno, nismo protiv odluke, ali se ne slažemo s navedenim projektima. Mislim da su trebali biti bolje precizirani i da trebaju odražavati suštinske potrebe građana, kao što je asfaltiranje puteva. Najviše komunalnih problema je u prigradskim naseljima pa bi omjer ulaganja trebao biti jednak. Želimo da se sredstva utroše za stvarne potrebe, a ne za predizbornu kampanju - istakao je Imamović.

Iz Kluba vijećnika SDP-a, koji je i predlagač odluke, navode da su se na to odlučili jer su uvidjeli da sredstva predviđena nacrtom budžeta neće biti dovoljna za projekte komunalne infrastrukture.

Razgovor s građanima

- Iz razgovora s građanima tuzlanskih mjesnih zajednica predložili smo nadležnoj službi da nam pripremi jednu odluku s konkretnim projektima. Mi smo upravo na prošloj sjednici Vijeća i predložili tako nešto, pa ćemo je i podržati - kazala je Azra Gazibegović, predsjednica Kluba.

azra-gazibegovic

Gazibegović: Konkretni projekti

Koje bi ulice trebale biti obnovljene

Odlukom je predviđeno da se kreditnim sredstvima finansira sljedeće: rekonstrukcija ulice Vukovarska I (350.000 KM), izgradnja i obnova ceste Tušanj - Mandići (500.000 KM), obnova ceste Mramor jug - centar (500.000 KM), Mramor - Stari Mramor (oko 350.000 KM), Gradske ulice (350.000 KM), Aleje Alije Izetbegovića (250.000 KM), rekonstrukcija dijela ceste Husino - Kiseljak (250.000 KM). Planirana je i izgradnja mosta Bulevar s pristupnim cestama (1.000.000 KM), izgradnja ceste u Gornjoj Tuzli (350.000 KM), izgradnja biciklističke staze Sjenjak - hotel „Tuzla“ (350.000 KM), obnova ulice Albina i Franje Herljevića (250.000 KM) te projekt rekonstrukcije trotoara, pješačkih i arhitektonskih barijera (1.000.000 KM).