GLOBUS

Evropa treba da ograniči broj izbjeglica koje će primiti

Njemački ministar unutrašnjih poslova tvrdi

Fena

26.11.2015

Evropa treba da ograniči broj izbjeglica koje će primiti, rekao je danas njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer.

De Mezijer je naglasio da Evropa "treba da završi sa velikodušnim prihvatanjem izbjeglica", ali nije naveo određeni broj.

"Kada kvota bude dostignuta, ove godine ne bi trebalo biti dodatnih prijema. Zajednički treba razmotriti najnužnije slučajeve izbjeglica iz Sirije i Iraka", rekao je De Majzer.

Njemački ministar unutrašnjih poslova ističe da bi njegova zamisao mogla da se kombinuje sa boljom zaštitom spoljnih granica EU i mogla bi da pomogne u prevazilaženju otpora koji pružaju pojedine članice evropskog bloka prema raspoređivanju izbjeglica širom bloka.

"Brojna odbijanja prihvatanja izbjeglica proizilaze iz toga što niko ne može biti siguran da je ljudima koji dolaze neophodna zaštita i postoji strahovanje od dolaska neograničenog broja. Ali, ukoliko bismo odredili limit i rasporedili one kojima je neophodna zaštita, onda ne vidim da bi u diskusijama trebalo biti poteškoća kao sada", dodao je De Mezijer.

Francuski premijer Manuel Vals zatražio je juče od EU da ograniči priliv migranata kojima je dozvoljen ulazak u evropski blok usljed pojačanih mjera bezbjednosti poslije terorističkih napada u Parizu.

"Evropa mora reći da više ne može da obezbijedi smještaj velikom broju migranata. To, jednostavno, više nije moguće. Kontrola spoljnih granica EU je od ključne važnosti za budućnost evropskog bloka", rekao je Vals, a prenio je njemački dnevnik "Zidojče cajtung".