BIH

PENDEŠ Nema adekvatne sigurnosne i policijske koordinacije

Ministrica odbrane BiH tvrdi

Srna

26.11.2015

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš ocijenila je da je nedavni teroristički napad u sarajevskom naselju Rajlovac, u kojem su ubijena dvojca vojnika, pokazao da među sigurnosnim i policijskim agencijama u BiH ne postoji adekvatna koordinacija.

Ona smatra da preporuke Vijeća ministara BiH, koje do kraja mjeseca treba da budu dostavljene Parlamentu BiH u vezi sa rješavanjem sigurnosnih problema, treba da ukažu na to kako da se preventivno djeluje, ali i kako efikasno sankcionisati lica koja doprinose podizanju tenzija, a pogotovo kada je rječ o terorizmu.

Pendeš je za "Euroblic" rekla da je uvjerena da postojeći zakoni daju prostora za adekvatno reagovanje svake agencije i svakog ministarstva unutrašnjih poslova u BiH.

- Ali, nisam baš sigurna da smo u potpunosti reagovali kako se očekuje - dodala je Pendeš.

Ona je za zahtjeve iz RS-a da se Oružane snage BiH ukinu, ili značajno smanje, rekla da ne komentariše političke stavove i ocjene, te da postoji parlamentarna procedura i da sve što se u parlamentu odluči, ministar je dužan da poštuje.

Vehabija Enes Omeragić ubio je 18. novembra u sarajevskom naselju Rajlovac pripadnike Oružanih snaga BiH Nedeljka Radića i Armina Salkića, te ranio Dževada LJukovca, nakon čega je izvršio samoubistvo.