BIH

Uručenje internih certifikata za nezaposlene u okviru projekta "Pomoć za samopomoć"

Dodjela 50 internih certifikata uspješnim polaznicima

Fena

26.11.2015

Fondacija "Wings of Hope" iz Minhena i Udruženje za psihosocijalnu podršku i bolju budućnost "Progres" iz Sarajeva organizirat će danas dodjelu 50 internih certifikata uspješnim polaznicima praktične obuke za nezaposlene mlade osobe u okviru projekta "Pomoć za samopomoć".

Fondacija Wings of Hope Deutschland od 2005. godine u BiH implementira taj humanitarni projekat putem kojeg direktno pomaže nezaposlenim mladim osobama da bi se stručno osposobili i lakše prevazišli psihološke posljedice dugotrajne nezaposlenosti, a samim tim i brže integrirali na tržište rada.

Svi polaznici su nezaposlene osobe u dobi između 18 i 35 godina koje su na margini društva zbog različitih okolnosti koje su rezultat ratnih, postratnih i individualnih događaja, saopćeno je iz Udruženja "Progres".

Projekat ima kontinuiranu finansijsku podršku njemačkih donatora Ministarstva vanjskih poslova - Berlin i Fondacije "Louis Leitz" iz Štutgarta, dok lokalni bh. partneri (općine, kantoni, gradske uprave, komore i poslodavci) iz devet projektnih regiona, pružaju finansijsku podršku, što je pozitivan trend koji otvara perspektivu za održivost projekta.

U okviru tog projketa za posljednjih deset godina omogućena je praktična obuka i stručno osposobljavanje za 497 mladih nezaposlenih osoba, od kojih je više od 300 u stalnom radnom odnosu.