GLOBUS

VOJSKA SAD-a ZABRINUTA: Ruski raketni sistem "S-400" predstavlja značajnu prijetnju za svakoga

Neimenovani američki zvaničnik za agenciju AFP

(Dž. Č.)

26.11.2015

Vojska SAD-a zabrinuta je nakon odluke Rusije da u svojoj bazi u Siriji rasporedi najmoderniji protivavionski raketni sistem "S-400".

Naime, neimenovani američki zvaničnik kazao je za AFP da taj sistem "predstavlja značajnu prijetnju za svakoga".

- Postoji značajna zabrinutost i što se tiče vazdušnih operacija u Siriji - naveo je taj zvaničnik.

"S-400 trijumf" je protivvazdušni sistem koji koristi projektile zemlja-vazduh i može da obori sve vrste letećih objekata, od aviona do balističkih i krstarećih projektila. 

Sistem istovremeno prati do 36 ciljeva, domet pogađanja mu je do 400 kilometara, a obara ciljeve na visini do 30 kilometara. Čitav sistem smješten je na mobilna vojna vozila, a može da se postavi i aktivira za samo pet minuta. 

To znači s-400 mogu da prodru duboku u tursku teritoriju ili bi mogle da predstavljaju i potencijalnu prijetnju za avione iz koalicije, predvođene Amerikom, navodi AFP. Ovaj sistem uveden je u upotrebu u Rusiji 2007. godine.

Rusija je najavila da će razmjestiti protivvazdušni odbrambeni sistem "S-400" u zračnoj bazi Hmeimim u Siriji nakon rušenja borbenog aviona "Su-24" na tursko-sirijskoj granici.

Baza Hmejmim se nalazi na području koje kontrolišu snage sirijske vojske, a Rusija je koristi za polijetanje svojih bombardera koji idu u akciju uništenja ciljeva "Islamske države" u Siriji. 

Podsjećamo, Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je ranije da će ubuduće svi avioni koji učestvuju u vazdušnimn udarima u Siriji imati zaštitu, da će vazdušna odbrana biti pojačana razmještanjem brodova sa krstarećim raketama u blizini obale Latakije i da su suspendovani svi vojni kontakti sa Turskom. Moćna krstarica "Moskva" krenula je u priobalni rejon Latakije.