NAUKA

IDEJE NAUČNIKA Zamrznuti polove, blokirati Sunce da ohladimo Zemlju...

Pariški summit

Redakcija

26.11.2015

Pariški summit o klimi trebao bi biti mjesto na kojem ćemo dogovoriti kako ćemo smanjiti emisije CO2 koje izbacujemo u atmosferu, ali kako se čini, to možda neće biti dovoljno za naš planet. Razna istraživanja pokazuju da se globalno zatopljenje ubrzava, da je rast nivoa mora neizbježan, a temperaturni rekordi padaju iz mjeseca u mjesec.

Kako piše CNN, jedno od mogućih rješenja je direktno utjecati na klimu i zamrznuti polove što bi moglo koštati nekoliko milijardi dolara godišnje, a uz ovu kontroverznu opciju neki navode kako bi nekoliko desetljeća mogli manipulirati klimom dok ne pronađemo najbolji način da se riješimo ovisnosti o gorivima koja zagađuju.

Skupe ideje 

Jedna od opcija kojom bi mogli utjecati na zagrijavanje planeta je reflektiranje dijela Sunčeve energije nazad u svemir i dosad je najistraženije. Morsku vodu iz oceana mogli bi turbinama izbacivati u zrak kako bi stvorili nove oblake, što bi moglo reflektirati dio topline. 

Druga metoda mogla bi biti i postavljanje ogledala u svemiru, između Zemlje i Sunca, kojima bi mogli reflektirati 2 posto Sunčevog zračenja nazad u svemir, no ovakva opcija zbog cijene nije izgledna.

Vjerojatnijim se čini izbacivanje sićušnih čestica visoko u stratosferu, na visine od 20-ak kilometara,što je dvostruko iznad visine na kojoj lete avioni, a da bi učinak bio najbolji, trebale bi biti velike oko 0,5 mikrometara. Znamo da velike vulkanske erupcije izbacuju čestice i da se pritom planet hladi, a Zemlja je tako bila oko 0,4 Celzija hladnija nakon erupcije vulkana Pinatubo 1991. godine. No, što ako se demonstrira da bi ova metoda funkcionirala? Političarima bi mogla poslužiti kao alibi da se ne odluče na rezanje štetnih emisija, prenosi 24sata.hr.

Jedini planet koji imamo

Klimatski inženjering zvuči zanimljivo, ali veže uz sebe i niz problema. Glavni je da nemamo drugu opciju, ovo je jedini planet s kojim raspolažemo i moramo biti iznimno pažljivi. Zbog toga je važno hitno prekinuti ovisnost o fosilnim gorivima, jer čak i metode klimatskog inženjeringa ne utječu na nove emisije CO2. Trebamo raditi na tome da se srežu emisije i simultano istražiti sve moguće opcije klimatskog inženjeringa.