BIH

Svečana akademija u Vijećnici povodom Dana državnosti BiH: Očuvati tekovine ZAVNOBIH-a

Osigurati bolje društvo za buduće naraštaje

Fena

25.11.2015

Iako Bosna i Hercegovina ima u svom hiljadugodišnjem postojanju mnoge značajne datume, zasigurno 25. novembar ima poseban značaj jer predstavlja vrhunac višestoljetne težnje svih naroda u njoj da stvore vlastitu državu.

Istaknuto je to večeras na zajedničkoj akademiji Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća općina KS, SABNOR-a BiH i Fonda memorijala KS, upriličenoj u Svečanoj sali Vijećnice povodom obilježavanja Dana državnosti BiH.

Na tekovine državnosti podsjetio je večeras predsjednik SABNOR-a BiH Bakir Nakaš, naglasivši da i danas članovi SABNOR-a s velikim brojem organizacija baštine antifašizam, ideje humanizma i čovjekoljublja, suprotstavljaju se rasizmu, ksenofobiji i svim oblicima netolerancije.

- Imamo dug prema bh. javnosti i mladoj generaciji da se suprotstavimo svim pokušajima falsificiranja historije i doprinesemo izgradnji takvog društva koje će počivati na istinskim vrijednostima - kazao je Nakaš.  

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić naglasio  je da su svi okupljeni u Svečanoj sali Vijećnice, koja je također simbol odbrane BiH i simbol kulture i civilizacije, jednaki i da se svi zajedno trebaju boriti za očuvanje institucija države jer bez njenih institucija nema ni države.

Kazao je da jedan od tih institucija i institucija glavnog grada bez koje također nema države, te je pozvao sve da zajednički insistiraju na vrijednosti, utemeljnoj na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodne odbrane BiH (ZAVNOBiH) prije 72 godine, da je BiH zajednica ravnopravnih naroda koji u njoj žive.

Iznio je stav da svijet ne bi priznao BiH kao samostalnu i suverenu državu, da ona nije bila ravnopravna Republika u okviru bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i da je to bio temelj na osnovu kojeg je BiH dobila samostalnost.

Podsjetio je da su BiH mnogi pokušali uništiti, posebno u posljednjoj agresiji devedesetih godina prošlog vijeka, ali da u tome nisu uspjeli "zbog čega se ne smije u miru podleći pritiscima i dozvoliti da se univerzalne vrijednosti za koje su mnogi dali živote uništavaju".

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je kazao da je 25. novembra 1943. godine BiH dobila prve temelje moderne državnosti, postala ravnopravna unutar, tadašnje, jugoslovenske federacije, odnosno to je dan kada su obnovljeni temelji države na osnovu njenih historijskih granica koje datiraju iz vremena srednjovjekovne Bosne.

- Principi antifašizma, ravnopravnosti, zajedništva, uzajamnog poštovanja, koji su tada utemeljeni i danas su nam potrebni i zato ih svi zajedno trebamo baštiniti i prenositi na buduće generacije koje će ovu zemlju činiti boljom i prosperitetnijom - istaknuo je Konaković.

Podsjećajući da se ovih dana obilježava 20. godišnjica od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, kazao je da iako je tada prioritet bio mir, danas je potrebno usmjeriti se na oporavak države, privrede i otvaranje novih radnih mjesta.

Čestitajući ovaj značajan datum za BiH, svi govornici pozvali su da se istraje u očuvanju tekovina ZAVNOBiH-a u cilju očuvanja državnosti cjelovite i nezavisne Bosne i Hercegovine.