KOLUMNE

Krah Raše Dabića

Komentar dana

Faruk VELE

26.11.2015

Tačno 24 godine i 40 dana nakon njegove zlokobne prijetnje u Skupštini BiH, u kojoj je najavio genocid nad Bošnjacima ako se BiH opredijeli za svoju suverenost, i posljednja ideja ratnog zločinca Radovana Karadžića poražena je ove sedmice suvereno - u parlamentu države koju je htio uništiti.

Na sjednici uoči Dana državnosti BiH, naime, Parlament BiH konačno je dao saglasnost za ratifikaciju Ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore. Stavljanjem tačke na famoznu Sutorinu, koja je, instrumentalizacijom bošnjačkih fićfirića, jeftinih populista, javnosti u Sarajevu podvaljena kao nekakvo sudbinsko pitanje, spriječena je velikosrpska i ruska igranka na našem terenu, koju su, znakovito, svesrdno podržali istaknuti političari RS, uključujući i Milorada Dodika, kao i vladika SPC-a Grigorije.

Tako je zauvijek zaustavljena realizacija plana Raše Dabića da se preko Sutorine Republici Srpskoj osigura izlaz na more, što je bilo definirano i "strateškim ciljevima srpskog naroda u BiH" usvojenim 12. maja 1992. godine u Banjoj Luci. Taj je plan krvnik prvi put spomenuo kada se raspravljalo o Vens-Ovenovom mirovnom planu za našu zemlju.

Parlament BiH većinom je vrlo odgovorno prepoznao da se iza priče o teritoriji koja je, navodno, trebala pripasti BiH krio pokušaj osporavanja cjelokupnih granica naše domovine, otvaranja ratnih planova i uvod u novo nastojanje da se bh. država u budućnosti raskomada. To je, također, bio dio ruske strategije sprečavanja širenja NATO-a na Balkan, što se ovih dana potvrdilo prijetnjama i vrlo jasnom podrškom Moskve pročetničkim protestima u Podgorici, a protiv ulaska te zemlje u Sjevernoatlantski savez.

Jer, država koja ima granična sporenja ne može imati NATO i EU budućnost dok ih ne riješi! A kako je duh iz boce pušten upravo u Sarajevu, neprijatelji ove zemlje zamalo su bili na dvostrukom dobitku: spriječili bi širenje moćnog vojnog saveza (NATO je, treba li pojašnjavati, i strateški interes države BiH) te bi došli u poziciju da otvore i pitanje krvavih granica na Balkanu. I sve uz pomoć velikih Bošnjaka!?

Iako su Bošnjacima oči morali otvarati i naši američki prijatelji, najveća šteta nije učinjena. BiH se, bez obzira na sve, na kraju pokazala odgovornom državom koja je faktor stabilnosti u regiji, čime na najbolji način štitimo interese naše domovine i naroda. Pouka: Ostavite se verbalnih patriota, uključite mozak!