KOLUMNE

Veliki prijatelj BiH!

LIČNOST DANA Džo Bajden

Autor:E. H.

26.11.2015

Američki potpredsjednik Džo Bajden (Joe Baiden) je dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine. SAD već 20 godina podržavaju BiH i bezrezervno su predani napretku BiH, a jedan od ljudi koji su odgovorni za ovakav pristup Bosni i Hercegovini je i Džo Bajden.

I jučer u okviru sastanka inicijative Brdo-Brijuni u Zagrebu, Bajden je ponovio da za SAD i njega lično, ali i za američkog predsjednika, ova je regija u posljednjih 25 godina od iznimnog interesa. Naglasio je da u BiH je došlo do ekonomske reforme, ali da sve traje predugo.

Naime Bajden je u politici prisutan od 1972. godine, a većina građana BiH je zapamtila Bajdena kao političara koji je još u ranoj fazi srbijanske agresije na BiH, bio pristaša aktivne, po potrebi i agresivne, vanjske politike SAD-a. Među prvima je Slobodana Miloševića nazvao ratnim zločincem, zalagao se za prekid sankcija na uvoz oružja prema srpskim protivnicima i za održavanje vojne obuke.  

Njegov utjecaj na tadašnjeg predsjednika SAD-a Bila Klintona (Billa Clintona) i zalaganje za tu opciju bilo je odlučujuće za vojni angažman NATO-a u zračnim operacijama protiv Srbije i bosanskih Srba.

Džo Bajden je rođen 20. novembra 1942. godine u gradu Scranton u saveznoj državi Pennsylvania, SAD.