REGION

Ivo Sanader izašao iz zatvora: "Politikom se više neću baviti"

Nakon potvrde Županijskog suda

N. K.

25.11.2015

Nakon tri godine Ivo Sanader je slobodan i izašao je iz zatvora u Remetincu.

Pred zatvorom se danas poslijepodne okupio veliki broj novinara, ali i znatiželjnih građana koji su došli vidjeti trenutak izlaska Sanadera iz pritvora. 

Buket cvijeća

Ivo Sanader je pješice, u pratnji advokata Gorana Suića stigao pred kuću u Kozarčevoj ulici. Nije bio pričljiv.

Pred kućom ga je dočekao buket cvijeća, koji je ostavila komšinica.

- Ipak je bio dobar komšija - rekla je novinarima.

Suić je sa Sanaderom ušao u kuću. Nakon nekog vremena je izašao i vratio se s automobilom u koji je ušao Sanader. Ne zna se kamo su se zaputili.

Ivo Sanader je slobodan bez ikakvih uvjeta i mjera opreza. Nakon tri godine izašao je iz zatvora u Remetincu. Dočekali su ga odvjetnici. i velik broj novinara:

- Izuzetan je osjećaj izaći na slobodu. Hvala porodici i prijateljima koji su imovinom jamčili za mene. Hvala i advokatima, moj odnos s njima prerastao je profesionalne okvire - poručio je Sanader odmah po izlasku izrazivši žaljenje što Hrvatska još nije postigla EU i NATO standarde kad je riječ o pravosuđu:

- Meni se za slična djela sudilo u četiri ili pet postupaka. Da su bili spojeni branio bih se sa slobode. Evidentno je da u mom slučaju više nije napravljeno, a to je da me se svaki čas može na temelju sad jednog, sad drugog postupka poslati u istražni zatvor ili pritvor. Mislim da je to kršenje ustavnih prava, konvencija i zakona - izjavio je Sanader dodavši da je zadovoljan što u hrvatskoj ipak imamo instance koje mogu donijeti ispravan pravorijek.

Aktualne izbore Sanader nije želio komentirati:

- Politiku neću komentirati, politikom se više ne bavim, to je završena stvar. Imam sada nekoliko postupaka i na to ću se koncentrirati. Uvjeren sam da ćemo ih na kraju dobiti - rekao je Sanader odbijajući komentirati nedavne parlamentarne izbore.

Sanader je izjavio kako je protiv njega montiran politički proces za kojeg odgovornom smatra Jadranku Kosor.

- Ona je naredila moj progon Mladenu Bajiću, a on ju je morao poslušati - kazao je Sanader.

Upitan je li ukrao novac jer u odluci Ustavnog suda piše da se sumnja da je kriv za Fimi mediju, Sanader je odgovorio:

- Ko je to dokazao? To nije dokazano.

Negov advokat Čedo Prodanović demantirao je da su krađu novca dokazali sudovi i napomenuo kako su sumnja i krivnja kilometrima daleko.

Bivši premijer izjavio je i da će večer provesti sa svojom porodicom i prijateljima i razmišljati o nastavku procesa protiv njega. Pohvalio se i podrškom koju je dobivao iz inozemstva:

- Nekoliko političara iz EU mi je dalo podršku. Neću govoriti o čemu smo razgovarali, ali činjenica je da su bili tu i posjetili me. Izvucite sami iz toga zaključak.

Članovi Facebook grupe Ćaća se vraća Sanaderu su doviknuli "Ćaća, nemoj zaboravit' dicu svoju" na što im je on odgovorio:

- Pratit ću vas na Fejsu

Ragirala na optužbe

Premijerka Jadranka Kosor je reagirala na ove optužbe.

- Optužujući mene, on ponavlja stalno svoju mantru. Optužen je za teška kaznena djela i s te strane mogu ga razumjeti. No, ne govori istinu i svjestan je toga. A indikativno je da i dalje ne spominje Tomislava Karamarka. Nikakvih tajnih sastanaka nije bilo. Održala sam na desetke takvih, a na nekima je bio i predsjednik Vrhovnog suda. Osim toga, nije bilo nikakvih instrumenata kojima bih mogla raditi pritisak na Državno odvjetništvo da protiv nekog vode kazneni postupak ili ne vode. Očekujem jednako tako i da se Karamarka pita zašto šuti. Jesam li ja mogla naređivati policiji koja je radila svoj dio posla u postupku protiv njega? Bilo bi fer i da Bajić napokon progovori o svemu, rekla  je za medije Jadranka Kosor.

Podsjećamo, Ustavni sud je zaključio da je Vrhovni sud Sanaderu nezakonito produžio istražni zatvor kada je 30. septembra 2015. ukinuo nepravomoćnu prvostepenu presudu u slučaju Fimi media.

Županijski sud tu je odluku u srijedu potvrdio i sada je ostalo da se Sanader razduži i obavi potrebne formalnosti prije izlaska iz Remetinca.