BIH

DAN DRŽAVNOSTI U KAKNJU Poklon za deset romskih porodica

Izgrađene stambene jedinice

Az. S.

25.11.2015

U okviru razvoja koncepta socijalnog stanovanja u Kaknju  je na Dan državnosti završena izgradnja  stambene  jedinice u koje će biti smještene socijalno ugrožene romske porodice. Humanitarna organizacija “Hilfswerk Austria International” i Općina Kakanj  u naselju Varda izgaradile su 8 stanova za stambeno zbrinjavanje socijalno - ugroženih romskih porodica.Naknadno su u podrumskim prostorijama izgrađena još dva stana.

- Značajna novčana sredstva koja su došla u Kakanj su rezultat ozbiljnog pristupa općinske administracije rješavanju problema stanovanja u naselju Varda, te nastojanja da se ova lokacija urbanizira i uredi, što je donator prepoznao, te u konačnici uvrstio Kakanj među općine u kojima će graditi stambene jedinice za Rome kazao je načelnik Nermin Mandra.

Vrijednost izgradnje ove stambenog objekta premašuje iznos od 350.000 KM.U realizaciju ovog projekta uključila se i Općina Kakanj svojim učešćem kroz dodjelu zemljišta i komunalne priključke za objekat.Vlasnik sagrađenih objekata socijalnog stanovanja biće Općina Kakanj, a korisnici će dobiti pravo korištenja.

Svečanom činu dodjele stanova prisutvovali su brojni zvaničnici iz grada Kaknja ,prijatelji iz Turskog grada Aliage, te predstavnici  donatora i romskih udruženja.