BIH

Bečarević: Nakon Ukrajine, Rusi zavrću gas i Turskoj?

Nekadašnji direktor "BH-Gasa" i ekspert u plinskoj privredi

Redakcija

25.11.2015

"Gazprom Export“ jutros je, prema riječima Almira Bečarevića, nekadašnjeg direktora "BH-Gasa" i eksperta za ovu oblast, u potpunosti obustavio gas Ukrajini.

- Ovo je reakcija Moskve na obustavu isporuke električne energije prema Krimu, a koju je izvršila Ukrajina. Doduše, Moskva odbija povezati ova dva događaja, ali treba znati da je Ukrajina Rusiji dugovala i prošle sedmice isti iznos novca kao i sada, a nakon obustave isporuke električne energije Krimu. Ono što treba znati je to Ukrajina sada troši gas iz skladišta gasa i da od Evrope kupuje preprodani gas „Gazprom Exporta“ odnosno preprodani gas iz drugih izvora, a koje Evropa kupuje i prodaje Ukrajini, kaže Bečarević.

Izjava Ukrajine da joj ne treba ruski gas, prema riječima ovog eksperta, je besmislena, jer kada potroši gas iz skladišta, a to može biti već u januaru, otvorit će se veliki problemi u snabdjevanju Ukrajine gasom.

- Ono što se može desiti je da Moskva uslovi evropske zemlje da prestanu preprodavati gas Ukrajini, a svaka zemlja koja kupuje gas od „Gazprom Exporta“ ima klauzulu da ne smije preprodavati njen gas, čime Ukrajina može doći u poziciju “ledene zime”. „Gazprom Export“ je najveći pojedinačni snabdjevač gasa Turske. Turska kupuje od Rusije 30 milijardi kubika gasa i to po povlaštenim cijenama. Znači, „Gazprom Export“ prodaje gas Turskoj sa popustom od 10,25 posto u odnosu na ostale kupce. Obaranjem aviona očekivati je ukidanje popusta na gas i prekid pregovora o Turskom toku. U slučaju bilo kakvih poremećaja u snabdjevanju gasom Turske, a na opisani način u Ukrajini, očekivati je velike probleme jer Turska teško može kompenzirati isporuke gasa iz Rusije. Znajući da Turska velike količina gasa troši za proizvodnju električne energije, to znači da bilo kakvim poremećajem u snabdjevanju gasom može doći u pitanje i ovaj vid proizvodnje električne energije, pojasnio je Bečarević.

Ovaj ekspert tvrdi da su ovo scenariji “igre sa energentima’, a koji mogu biti posljedica obustave isporuke električne energije Krimu ili obaranja aviona od strane Turske.

- Kompletan istok Evrope je ovisan od ruskog gasa i ono sto je najčudnije zapadni dio Evrope sada prodaje Ukrajini preprodani ruski gas. Rusija zatvara oči na ovu činjenicu, a vidjet ćemo do kada odnosno da li će i kada “gasni pritisak” na Tursku početi, kazao je na kraju Bečarević.