BIH

Brigada koja nije izgubila ni centimetra, a oslobodila je kilometre teritorije!

Obilježena godišnjica 312. brigade

K. KAVAZOVIĆ

25.11.2015

Tog 25. novembra na 1992. godine, na Dan državnosti na stadionu Pirota prvi puta je postrojena 312. Mehanizovana brigada, koja je bila sastavljena od odreda sa područja centra Travnika, te lokalnih odreda iz Turbeta, Karaule i Vlašićkog platoa. Bili su to odredi koji su u to vrijeme već imali nekoliko mjeseci ratnog iskustva.

Tokom protekla tri dana nizom manifestacija obilježena je 23 godišnjica od formiranja 312. Slavne brigade iz Travnika ili kako je Travničani popularno nazivaju „Tri-jedan-dva brigade“.

Brigada će kasnije postati 312. Brdska, pa će ponijeti i počasni naziv „Slavna“,a rat će završiti kao 712. Slavna brigada iz sastava 7. Korpusa Armije R BiH. Prvi komandant brigadir Zijad Čaber na svečanoj akademiji podsjetio je na ratni put od odbrane Travnika do oslobodilačkih akcija na području Travnika, Donjeg Vakufa do Bosanske Krajine.

-Mi nismo izgubili ni centimetar zemlje, ali smo oslobodili kilometre teritorije. Na tom putu poginulo je 282 pripadnika brigade, 1.200 je ranjeno. Devet je nosilaca najvišeg ratnog priznanja“Zlatni ljiljan“ i jedan nosilac odlikovanja „Zlatni grb sa mačevima“. – kazao je brigadir Čaber.

Prvog postrojavanja brigade na Piroti prisjetio se načlnik općine Admir Hadžiemrić, koji je i sam bio pripadnik ove brigade tokom rata.

-To je jedna od pet brigada formiranih u Travniku, li samo je jedna 312. Brigada koja je ovdje potekla i nije ni centimetar teriotorije izgubila. – kazao je načelnik Hadžiemrić.

Na svečanoj akademiji uručene su diplome i pehari najuspješnijim učenicima za literarne i likovne radove, te najuspjepšnijim ekipama osnovaca koje su učestvovale na malonogometnom turniru. Nagrađeni su i najupješniji u kvizu znanja o histroji 312. Slavne brigade.

Tokom današnjeg dana položeno je cvijeće i odata počast poginulim pripadicima brigadfe na šehidskim mezarjima  u Golešu, Pulcu, Bijelom Bučju, Turbetu, Karauli, Slimenima i na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku.