BIH

SALKIĆ Dan državnosti BiH slavi se u svim selima RS-a i gradovima u kojima su se vratili Bošnjaci

Potpredsjednik RS-a posjetio Prijedor

Fena

25.11.2015

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je, u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, posjetio Prijedor i u pratnji Senada Bratića, potpredsjednika Narodne skupštne RS i Anite Hodžić, delegata u Vijeću naroda RS obišao mjesta stradanja bošnjačkih civila Potkozarja.

Nakon proučene fatihe i polaganja cvijeća na spomen-obilježju u Kozarcu, delegacija je posjetila Kevljane, gdje je 2013. godine eksuhimirno 456 žrtava stravičnih zločina počinjenih nad Bošnjacima Prijedora 1992., saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Salkić se obratio okupljenim građanima i, između ostalog, kazao kako svaki preživjeli Bošnjak ima obavezu da čuva sjećanje na zločine koje su srpske paravojne formacije i jedinice JNA počinili u Bosni i Hercegovini, jer "narod koji zaboravi svoju prošlost, može očekivati da se ona ponovi u mnogo krvavijem vidu".

Također je naglasio da političari imaju obavezu da vode zemlju ka miru, ali da cijelo društvo mora istrajavati u istraživanju ratnih zločina i kažnjavanju zločinaca.

Delegacija je posjetila logor Trnopolje i podsjetila na najkrvavije zločine koji su u njemu počinjeni, te položila cvijeće na šehidska mezarja Bišćani i Raškovac.

U prisustvu velikog broja Prijedorčana u popodnevnim satima je u Bošnjačkoj kući u Prijedoru održana javna tribina na kojoj se govorilo o kontinuitetu državnosti Bosne i Hercegovine.

U svom obraćanju potpredsjednik RS je kazao da Dan državnosti ove godine obilježavamo u cijeloj Bosni i Hercegovini.

- U manjem bh. entitetu danas se obilježava Dan državnosti skoro u svim selima i gradovima u koja su se vratili Bošnjaci. Donoseći poruke mira na ovaj veliki dan u našoj povijesti mi želimo podsjetiti da je naša vizija BiH kao mutietničke zemlje, u kojoj su ravnopravni svi narodi i građani, ustvari nastavak ideje BiH rođene u Mrkonjić Gradu 1943. godine na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a. Ovaj dan nas upozorava da ideju takve države BiH moramo čuvati. Dejtonski mirovni sporazum dao je okvir u kojem su svi narodi i građani ravnopravni, ali nažaolost, svjedoci smo kršenja osnovnih temelja tog sporazuma, kršenja ljudskih prava i sloboda u ovome entitetu - naglasio je Salkić.

On je pozvao sve građane Bosne i Hercegovine da ljubomorno čuvaju svoju zemlju i da je svim snagama izgrađuju kako bi bila siguran i ugodan ambijent za življenje.

- Bosna i Hercegovina je dio Evrope i svi mi koji živimo u ovoj zemlji imamo interes da živimo u miru, toleranciji i ekonomskom blagostanju - zaključio je Ramiz Salkić.