VIJESTI

Bolja budućnost BiH treba se graditi na temeljima ZAVNOBiH-a

Na akademiji SABNOR-a

Fena

25.11.2015

Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata SABNOR obilježio je danas 25. novembar, Dan državnosti BiH na akademiji upriličenoj u Sarajevu.

Predsjednik SABNOR-a u BiH Bakir Nakaš podsjetio na ovaj značajan datum za BiH, kada je 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH) u Mrkonjić Gradu donesena Rezolucija o stvaranju jedinstvene, nezavisne Bosne i Hercegovine koja je ušla u sastav federalnih jedinica bivše Jugoslavije.

- Ukoliko neko želi da napravi funkcionalnu BiH uputio bih ga da pročita ovu Rezoluciju, koju su donijeli delegati a ne međunarodna zajednica. Također trebali bi pročitati i Deklaraciju o pravima naroda BiH, koja je četiri godine prije Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija praktično rekla sve o tim pravima – izjavio je Nakaš.

Navodeći da BiH kao formalno demokratska država proizvodi brojne forme fašizma, član SABNOR-a Dubravko Lovrenović tvrdi da je antifašizam danas u BiH možda i potrebniji nego je to bio 1941. godine.

- Ako znamo da je fašizam eminentno evropska pojava postavlja se veliko pitanje u momentima dok se najavljuje otvaranje pregovora BiH sa EU da li ovakva država, koja je između ostalog fašizirana političkim konceptom etničkih mapa, može biti antifašistička. To je pitanje daleko više za političare i one koji neodgovorno otvaraju procese sa EU – smatra Lovrenović.  

Historičar Dragan Markovina mišljenja je da su vrijednosti ZAVNOBiH-a ugrožene na cijeloj teritoriji BiH.

- One su zanemarene, što se vidi i po prosjeku godina ljudi koji se se danas okupili na svečanoj akademiji. Da bi se vratile vrijednosti ZAVNOBiH-a mora na neki način biti državni projekt – društveni, obrazovni, medijski i svaki drugi - rekao  je Markovina.  

Bez obzira na to da li neko praznuje ili ne, zaključio je učesnik NOR-a Raif Dizdarević, vrijednosti ZAVNOBiH-a ostaju, te poručio da se bolja budućnost BiH jedino može graditi na temeljima ZAVNOBiH-a.