GLOBUS

WESLEY CLARK: Putin želi uprljati Tursku, a ustvari i on podupire teroriste

Penzionisani američki general i bivši glavni zapovjednik NATO-a za Europu

Redakcija

25.11.2015

Wesley Clark, penzionisani američki general i bivši glavni zapovjednik NATO-a za Europu, u jučerašnjem razgovoru za CNN osvrnuo se na tursko rušenje ruskog vojnog aviona Su-24, te pritom iznio neke stavove koji su već poprilično poznati, no vrlo rijetko se mogu čuti u javnosti.

Clark se dotaknuo vjerojatno najveće tabu teme u svijetu, odnosa između Turske i ISIL-a.

Rekao je kako ISIL nije samo teroristička organizacija, već sunitska teroristička organizacija koja napada šiite te time koriste Turskoj i Saudijskoj Arabiji.

- Budimo vrlo jasni, ISIL nije samo teroristička organizacija, ISIL je sunitska teroristička organizacija, to znači da napadaju i ciljaju šiite, a to je pak u interesu Turske i Saudijske Arabije čak i kada im predstavljaju prijetnju. Niti Turska niti Saudijska Arabija ne žele vidjeti most između Irana, Iraka, Sirije i Libanona koji bi izolirao Tursku i odrezao Saudijsku Arabiju -  kazao je Clark.

Nadalje, on govori kako kada NATO članica sruši ruski avion to je i dalje čin te zemlje, u ovom slučaju Turske, a ne NATO-a.

- Ovi lovci su bili pod turskom operativnom kontrolom i, koliko ja znam, NATO ne sudjeluje u zračnoj obrani Turske - dodaje Clark.

Na pitanje novinara CNN-a da li je ruski predsjednik Vladimir Putin bio na neki način upravu kada je rekao da Turska pomaže ISIL, Clark odgovara:

"Sve ovo vrijeme postoji ideja da Turska zapravo podupire ISIL na neki način. Znamo da prebacuju ljude preko Turske do ISIL-a. Nadalje, neko kupuje tu naftu koju ISIL prodaje, negdje ta nafta ide, a meni se čini da ide preko Turske. No, Turci to nisu potvrdili. Kada je ISIL sastavljen, stvoren je od strane sunitskih ekstremista koji su se borili protiv Bashara al-Assada koji je u savezu s Iranom. Ovdje je riječ o široj borbi na Bliskom istoku. Putin bi pak želio uprljati Tursku tvrdeći kako Turska podupire teroriste, no stvar je u tome da i on podupire teroriste jer taktike kojima se služi Assadov režim, kao što su napadi bombama-bačvama na nedužne civile, su terorističke taktike. Dakle, možemo reći kako u ovome nema dobrih igrača. Ovo je borba moći za budućnost Bliskog istoka i u tome se koriste terorističke taktike i teroristi".