GLOBUS

BELGIJA Zatvorska kazna za francuskog komičara

U Liježu

Srna

25.11.2015

Sud u belgijskom gradu Liježu izrekao je danas kaznu od dva mjeseca zatvora kontroverznom francuskom komičaru Dieudonnéu M'bali za podsticanje mržnje zbog njegovih rasističkih i antisemitskih komentara tokom šou-programa u Belgiji, rekao je advokat jevrejskih organizacija u Belgiji Erik Lemens. 

Dieudonné, koji se suočavao sa sličnim procesom u Francuskoj, takođe je izrečena i novčana kazna u iznosu od 9.000 eura.

Komičar nije bio u sudnici u vrijeme izricanja presude.

Lemens je istakao da su u presudi potvrđene sve optužbe protiv Dieudonnéa, kako za podsticanje na mržnju, tako i za govor mržnje, ali i negiranje holokausta tokom šou-programa u Liježu 2012. godine.

Početkom ovog mjeseca, Evropski sud za ljudska prava je u odvojenom slučaju presudio protiv Dieudonnéa i odlučeno je da sloboda govora ne pokriva "rasističke i antisemitske ispade".

Dieudonné je protestovao zbog kazne koju mu je odredio sud u Francuskoj 2009. godine, kada je na scenu pozvao osobu koja negira holokaust. Kažnjen je sa 10.000 eura zbog, kako je sud naveo, "rasističkih uvreda".