BIH

ZENICA Aktivistice Centra za pravnu pomoć ženama organizovale mirnu šetnju

Posjetile spomen-obilježje prve civilne žrtve rata

D. Pa.

25.11.2015

Aktivistice Centra za pravnu pomoć ženama uz podršku volonterki i mladih mirovnjakinja Zenice organizovale su danas mirnu šetnju gradom.

Kako je kazala za "Avazov" portal Amra Bečirović, šetnja je organizovana iz tri razloga i to povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Dana državnosti BiH i kao kruna aktivnosti Mirovne akademije u kojoj su sudjelovale aktivistice centra.

- Ovom šetnjom željele smo pokazati glas mladih žena, koje se bore protiv nasilja. Posjetile smo i spomen-obilježje prve civilne žrtve rata u Zenici Matee Jurić, gdje nažalost nismo zatekle nikog. Ovim odlaskom na spomen-obilježje u Radakovo nismo željele umanjiti značaj ostalih spomen-obilježja, ali mišljenja smo da se Matei također danas treba odati počast - kaže za "Avazov" portal u ime Centra za pravnu pomoć ženama Amra Bečirović.

Dodaju kako su mlade žene među onim grupama koje najviše trpe posljedice lošeg stanja u društvu i državi, a pri tome su najvrijedniji potencijal i najbolji izvor za promjenu stavova i percepcije prema suživotu, stvarajući prostor za dijalog i izgradnju povjerenja. 

- Problem koji prepoznajemo u posljednje vrijeme je da su sve osobe koje misle drugačije odnosno koje se opiru etnonacionalističkim stavovima u lokalnoj zajednici sve tiše, nevidljive su i osjećaju se kao manjina u svom gradu - zaključili su iz Centra za pravnu pomoć ženama Zenica. 

Tokom mirne šetnje gradom, noseći natpise sa porukama, izazvale su pažnju zeničke javnosti.