GLOBUS

JUNKER: Raspadom Šengena bila bi ugrožena i Eurozona

Predsjednik Evropske komisije obratio se parlamentu u Strazburu

Srna

25.11.2015

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da će eurozona biti ugrožena ukoliko dođe do raspada Šengenske zone i ako članice uvedu kontrole granica.

Junker je u obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu upozorio da, ukoliko bi se dozvolilo urušavanje Šengenskog sistema, to bi imalo političke posljedice po druge projekte EU, uključujući eurozonu.

- Ukoliko duh Šengena ode sa naših teritorija i iz srca, nećemo ostati samo bez tog sporazuma. Eurozona nema smisla u slučaju neuspjeha Šengena. To je jedan od kamena temaljaca europske konstrukcije. Šengenski sporazum je djelimično ugrožen i oni koji vjeruju u Evropu i njene vrijednosti, principe i slobode, moraju pokušati da ga spasu - naglasio je Junker. 

Nešto ranije, njemački kancelar Angela Merkel rekla je da su kvote za raspoređivanje izbjeglica širom europskog bloka neophodne kao dio "političkog rješenja" za očuvanje Šengena.

- Raspoređivanje izbjeglica u skladu sa ekonomskom snagom i drugim uslovima, te spremnost za stalne sisteme distribicije, odlučiće da li će se Šengenska zona održati na dugoročnom nivou - smatra Merkelova.

Šengenska zona je pod velikim pritiskom pošto je više stotina hiljada migranata bježeći od rata i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi prešlo preko južne europske granice u potrazi za boljim životom u Evropi.