VIJESTI

Otkrivena spomen-ploča na nekadašnjoj zgradi Radija Sarajevo

Povodom 70. godišnjice Javnog RTV servisa BiH i početka emitovanja Radio Sarajeva

Fena

25.11.2015

Spomen-ploča na zgradi u ulici Danijela Ozme, gdje je nekad bilo sjedište Radija Sarajevo, otkrivena je danas uz prigodnu svečanost, u prisustvu bivših i sadašnjih uposlenika te medijske kuće.

Ploču su otkrili generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović i jedan od najstarijih radnika Miroslav Milićević povodom 70. godišnjice obilježavanja Javnog RTV servisa BiH i početka emitovanja Radio Sarajeva.

- Od njegovog osnivanja 1945. godine, preko Radija BiH do BH Radija 1, uvijek je bio simbol državnosti i zaštitnik interesa BiH, te nije slučajno da smo na današnji dan otkrili ovu ploču – rekao je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Imajući u vidu da je radio bio rasadnik talenata i najbolja škola u novinarstvu, poručio je da tu tradiciju treba sačuvati, te u boljim uslovima dočekati naredne godišnjice ovog medija.

Miroslav Milićević je kazao da su novinari u vremenu dok je Radio-televizija Sarajevo bila republička televizija za BiH nastojali pomoći da se što bolje razvija tadašnje društvo, koje je veliku pažnju pridavalo radiju.

- To trebaju sada raditi mlađe generacije, pomoći državi da se razvija bržim tempom – poručio je.

Četiri dana nakon oslobođenja Sarajeva, 10. aprila 1945. godine, s radom je počeo Radio Sarajevo, a prve riječi "Ovdje Radio Sarajevo! Smrt fašizmu - sloboda narodu" izgovorio je spiker i tehničar Đorđe Lukić.

- Ova rečenica je nešto što je povezano sa profesijom i novinarskim principima i danas nastojimo da se pridržavamo tog principa u savremenom načinu rada u novinarstvu - izjavio je direktor BH Radija 1 Milan Trivić.

Bivši uposlenik Radio Sarajeva Boro Kontić podsjetio je da su u nekadašnjim prostorijama radija u zgradi u ulici Danijela Ozme snimane sve sevdalinke, prve pjesme Indexa, Bijelog Dugmeta, te velike informativne i zabavne emisije.

Slogan "Jedan za sve" govori da je cilj BH radija 1 biti u službi svih građana Bosne i Hercegovine, te profesionalno i nezavisno izvještavati o svim dešavanjima.