NAUKA

Šef Amazona Bezos lansirao i spustio prvu višekratnu raketu

Koriste se za turističke letove

(Mi.K.)

25.11.2015

Blue Origin, privatna svemirska kompanija Jeffa Bezosa, osnivača Amazona, tvrdi da su uspjeli lansirati i prizemljiti prvu višekratnu raketu. 

- Rakete su oduvijek bile potrošna roba. To sada prestaje - napisao je Bezos u blogu i dodao kako je raketa sigurno parkirana na poligonu za lansiranje u Teksasu.

Iz kompanije su objavili u utorak kako su lansirali sistem New Shepard koji se sastoji od rakete BE-3 i kapsule na visinu od 100,5 kilometara. 

amazon

Kapsula se potom odvojila i sletjela uz pomoć padobrana, no važnije od toga je da je prema tlu krenula i njegova raketa koja je uspjela kontrolirano prizemljiti. 

Bezos planira rakete koristiti u suborbitalnom programu Blue Origina i to uglavnom za turističke letove.

Još nije poznato kad bi trebali poletjeti, ali i u videu se prikazuje kako bi do šestero ljudi moglo letjeti u kapsuli do ruba svemira. Ovdje će iskusiti nekoliko minuta bestežinskog stanja uz odličan pogled na planet.

U sličnoj svemirskoj utrci je i Virgin Galactic Richarda Bransona, koji planira turiste do ruba svemira prevoziti u posebno dizajniranoj letjelici. 

Za razliku od Bezosovih suborbitalnih raketa, Musk i SpaceX rade na puno većim raketama koje bi trebale u orbitu lansirati kapsule koje će letjeti prema ISS-u.

amazon-1

Dosad su u testovima uspijevali stići prilično blizu platforme u Atlantiku, ali nisu uspjeli spustiti raketu da ostane stajati na platformi. Obje rakete razdvajaju se na približno istim visinama, ali Falcon 9 SpaceX-a tada ima puno veću brzinu (oko 10 Maha) i zbog toga se penje skoro do 145 kilometara visine te ima puno veću udaljenost za padati prema Zemlji.

Nakon lansiranja Bezosove rakete, reagirao je Musk koji je na Twitteru pojasnio kako bi Bezos za slanje nečega u orbitu trebao 100 puta jaču raketu.