VIJESTI

SUDBINE Medisa i Armin Hegić više su gladni nego siti

Majka i sin iz Sanskog Mosta na rubu bijede

M. DEDIĆ

26.11.2015

Osmogodišnji Armin Hegić, dijete rastavljenih roditelja, živi s majkom Medisom u alternativnom stanu u Starom Majdanu kod Sanskog Mosta.

Spasiti vid

Otac ga nikada nije upoznao. Inteligentni dječak, koji je s majkom više gladan nego sit, ima strabizam i morat će u maju naredne godine na operaciju na Očnu kliniku u Sarajevu. Zdravstveno je osiguran kao učenik, a majka nije. Ljekari će pokušati da mu spase vid. Težak život sina i majke dio je svakodnevnog jada koji se može sresti u bilo kojem kutku BiH.

- Jedno mi oko leti ovamo, a drugo tamo - kaže i pokazuje rukama osmogodišnjak desno i lijevo od sebe. 

Dalje od dva metra skoro ništa ne vidi. Biološki otac djeteta Ermin Alihodžić živi u Austriji nakon što je oženio bratovu suprugu. Sina Armina ne poznaje, ima svoj život i obaveze, a njegov brat Amir prije devet godina ubio se puškom.

Roditelji Medise Hegić su, također, rastavljeni, otac je u Prijedoru, majka se preudala i zaboravila na kćerku i unuka. Armin s majkom svakih 15 dana ide u Sarajevo na kontrole i pripremu za operaciju. Medisa ne radi i na razne načine dovija da osigura novac za put do Sarajeva i nazad. Putuju i vraćaju se gladni. Njihova nevolja i bijeda pojačane su nakon što im je lokalna vlast i, pored praznih stanova u Sanskom Mostu, dala devastirani stan u devet kilometara udaljenom Starom Majdanu.

Čistila stanove 

- Prije sam, dok smo stanovali u gradu, mogla nešto zaraditi čišćenjem kuća i stanova, sada ništa. Nemamo ni drva. Armin i ja se zagrlimo, idemo u šumu i donesemo po nekoliko grana - priča Medisa.

Žiroračun

Svi oni koji žele pomoći Medisi i Arminu, novac mogu uplatiti na tekući račun Medise Hegić broj: 21 82 4520 586 580, odnosno na žiro račun: 199 044 605 8658 025 kod "Sparkasse banke".

 Potrebni su im hrana i ogrjev.