VIJESTI

PROBLEMI U HNK Zalihe naljepnica za registraciju vozila pri kraju

Nestašica zbog dugog žalbenog postupka

M. HODŽIĆ

28.11.2015

Zalihe naljepnica za registraciju vozila u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) su pri kraju. Iz MUP-a HNK ističu da je prošle sedmice na području Mostara došlo do nestašice naljepnica, zbog čega su bili primorani povući zalihe iz drugih stanica.

Izvršena raspodjela 

- Sad za sad imamo dovoljne količine stikera za područje cijelog Kantona, međutim te zalihe su pri kraju, odnosno imamo ih još za dan-dva, nakon čega će u HNK u potpunosti nestati stikera - istakli su iz MUP-a HNK.  
 
Međutim iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) potvrdili su nam da je uvidom u evidencije o zaprimljenim i potrošenim količinama unutrašnjih stikera, ustanovljeno da MUP HNK na dan 20. novembar raspolaže sa 2.878 stikera.

amila-opardija

Opardija: Ograničene količine

- Također, izvršena je raspodjela preostalih količina po lokacijama nadležnih organa koje će biti dostavljene u narednom periodu u skladu s potrebama. MUP-u HNK će biti isporučeno još 4.800 unutrašnjih stikera. Stikeri će se, zbog ograničenih količina, sukcesivno distribuirati prema redovnom rasporedu dokumenata u MUP-ove, a prva pošiljka u MUP HNK bit će upućena ovih dana - kazala nam je Amila Opardija, portparol IDDEEA-e.

Javna nabavka

Iz IDDEEA-e upozoravaju da bi se, s obzirom na dinamiku registracije vozila i trenutne zalihe, sadašnje količine stikera  mogle potrošiti u januaru 2016. godine. Ističu da je IDDEEA na vrijeme pokrenula postupak javne nabavke ovih naljepnica, međutim taj proces je nemoguće privesti kraju zbog dugog žalbenog postupka koji vodi Ured za razmatranje žalbi BiH.

Privremene potvrde

Iz Vijeća ministara BiH ranije su saopćili da je Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH zaduženo da pripremi prijedlog izmjene zakona kojim bi se prilikom registracije vozila izdavale potvrde koje bi bile privremeno rješenje do završetka postupka nabavki naljepnica. Također, razmišlja se i o mogućnostima uvođenja elektronskog modela praćenja registriranih vozila i trajnog ukidanja stikera.