GLOBUS

Papa Franjo otputovao na afričku turneju

Posjetit će Keniju, Ugandu i Srednjoafričku Republiku

Onasa

25.11.2015


Papa Franjo otputovao je jutros na svoju prvu afričku turneju tokom koje će do ponedjeljka posjetiti Keniju, Ugandu i Srednjoafričku Republiku, prenose agencije. 

Riječ je o 11. putovanju u inozemstvo 78-godišnjeg Jorgea Bergoglija otkad je u marta 2013. imenovan papom. 

Njegovo putovanje dolazi usred velikih napetosti u međunarodnim odnosima, neposredno nakon što je Turska srušila ruski borbeni zrakoplov u Siriji, te nakon terorističkih napada u Parizu, kao i napada u glavnom malijskom gradu Bamaku kojim su džihadisti pokušali destabilizirati Afriku. 

Kako se očekuje, Papa će na Crnom kontinentu pronositi poruke mira, socijalne pravde i dijaloga između islama i kršćanstva. 

Analitičari su ocijenili da je Papina afrička turneja njegovo najriskantnije putovanje u ponifikatu - papa Franjo će se u otvorenom papamobilu voziti ulicama Nairobija, Kampale i Banguija, a u pet dana natrpanog rasporeda, od 25. do 30. studenoga, posjetit će i sirotinjske četvrti i džamije. 

Tokom posjeta će papa Franjo održati 19 govora, a saslušat će svjedočanstva djece vojnika, žrtava AIDS-a i žrtava ratova i bijede.  

Najočekivaniji događaj bit će u nedjelju, 29. novembra, kada će Franjo otvoriti Sveta vrata u katedrali u Banguiju, deset dana prije nego što će u Rimu proglasiti početak Svete godine milosrđa. Franjo očekuje da će proglašenjem toga jubileja (Svete godine) doprinijeti pomirenju i oprostu u katoličkom svijetu i izvan njega. 

Prije toga Franjo ide u dvije anglofone afričke zemlje Keniju i Ugandu, gdje katolici čine 32, odnosno 47 posto stanovništva i gdje je prijetnja napada somalskih islamista iz al-Šababa uvijek prisutna. 

Nijednoj od njih ovo neće biti prvi papinski posjet. Ivan Pavao Drugi u Keniji je bio triput, a Uganda je bila prva afrička zemlja koju je posjetio neki rimokatolički poglavar, Pavao

U njima se mogu očekivati snažne Franjine poruke protiv nejednakosti i korupcije koja kao kuga hara svim sferama društva, od politike do Crkve. 

U Nairobiju će posjetiti najveći 'slum' u Keniji, Kangemi, u kojemu živi 100 hiljada ljudi. U Ugandi će obići humanitarni centar Nalukolongo. 

U Ugandi će odati počast svim kršćanskim mučenicima u Africi, progonjenima zbog vjerskih, kulturnih, političkih, seksualnih uvjerenja. 

U svetištu Namugongo slavit će misu za prve afričke svece, 22 mlada kršćanska mučenika koji su živi spaljeni krajem 19. stoljeća jer se nisu htjeli odreći vjere. Kanonizirao ih je Pavao VI.