CRNA HRONIKA

AKCIJA MOST Među uhapšenim dilerima i oni iz imućnih porodica

Broj uhapšenih trgovaca narkoticima popeo se na 16

A. ALJIMI

26.11.2015

Dosadašnji epilog akcije Federalne uprave policije (FUP) kodnog naziva "Most", koja je provedena na području FBiH, jeste 16 uhapšenih dilera i zapljena 25 kilograma raznih vrsta narkotika, rečeno je na jučerašnjoj pres-konferenciji u prostorijama FUP-a. 

Prisluškivanje i praćenje

Hapšenja su izvedena nakon tromjesečnog prisluškivanja te praćenja ove dilerske grupe koja su provedena u Kantonu Sarajevo i Goraždu. 

Kako su istaknuli iz FUP-a, zaplijenjena droga bila je namijenjena za prodaju na domaćem tržištu. Istražitelji su zaplijenili najviše amfetamina, hašiša, ekstazija i manju količinu marihuane, čija ulična vrijednost još nije utvrđena, ali će biti obznanjena ubrzo jer je akcija još u toku, budući da se vrše novi pretresi, a zvaničnici FUP-a naglasili su da će biti novih privođenja i zapljena.  

Kako je na pressu otkriveno, dosta uhapšenih dilera je iz imućnih porodica, koji nisu ranije policijski tretirani, ali ima i onih koji su dobro poznati odranije po činjenju različitih krivičnih djela.   

Osim ilegalne proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, uhapšenima se stavlja na teret i ilegalno posjedovanje oružja.

- Tokom pretresa osoba i objekata, osim materije koja podsjeća na opojne droge, pronađeni su i velika količina automatskog naoružanja, eksploziva, pištolja i određena količina novca - kazao je Mirko Kuprešković, rukovodilac i koordinator operativne taktičke akcije "Most".

Jedanaest osoba koje su uhapšene nalazi se u prostorijama FUP-a radi ispitivanja, a za pet osoba Kantonalno tužilaštvo tražilo je mjere pritvora. Inače, dan ranije uhapšeno je sedam osumnjičenih osoba, ali je pritvor zatražen za njih pet pa se pretpostavlja da su to dvoje osumnjičenih saslušani u svojstvu svjedoka. Kako nezvanično saznajemo, oni su spremni svjedočiti protiv ostalih pripadnika ove narkogrupe. 

Inače, 15 osumnjičenih osoba uhapšeno je na području KS, a jedna na području BPK.

Tromjesečni rad

Akcija je započeta 22. novembra, a iz FUP-a ističu da ovo nisu konačni podaci o rezultatima akcije, s obzirom na to da se trenutno provode pretresi na još nekoliko lokacija. Kako saznajemo, tokom jučerašnjeg dana pretreseno je više porodičnih kuća te jedan ugostiteljski objekt u sarajevskom naselju Bistrik, gdje su uhapšene najmanje dvije osobe. Kako saznajemo, radi se o A. Dž. i H. Dž.

press-fup

Tužiteljica Heljić i koordinator akcije Kuprešković na jučerašnjem pressu

- Određeni nosioci organizirane kriminalne grupe koju smo dokumentirali do sada nisu bili privođeni i bili su dobro imovno situirani i iz imućnih su porodica. Određeni članovi ove grupe i prije su privođeni, a što se tiče dobne strukture, možemo reći da ih ima i srednjih godina i mlađih - istakao je Kuprešković.

On je dodao da se ova akcija ne može dovesti u vezu s terorizmom jer niti uhapšene osobe niti pronađeni predmeti na to ne ukazuju. 

Šejla Heljić, tužiteljica Tužilaštva KS, kazala je da je rezultat gotovo tromjesečne akcije lišenje slobode određenog broja osoba.

- Kao prvi dio akcije koja je provedena prije nekoliko dana slobode je lišeno sedam osoba. Pet od tih sedam je dovedeno u Kantonalno tužilaštvo Sarajevo i te osobe su sinoć (preksinoć, op. a.) ispitane. Prema pet osoba Tužilaštvo je stavilo prijedlog za određivanje pritvora usmjeren prema Kantonalnom sudu. Navedenim osobama na teret se stavlja izvršenje krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge - pojasnila je Heljić.

Ovih 11 osumnjičenih koji su naknadno uhapšeni bit će danas saslušani u sarajevskom tužilaštvu.

Prva petorka u pritvoru

Tokom prvog dana akcije “Most” privedeni su Arnes Bećirović, koji je označen kao šef grupe, a u koju su, jer im je obećao protupravnu imovinsku korist, pristupili Senad i Ajdin Nizić, Admir Cucak zvani Cuce te Selma Abiti. Njima je jučer Husein Delalić, sudija za prethodni postupak, odredio jednomjesečni pritvor nakon što je prihvatio argumente i dokaze tužiteljice Šejle Heljić.