BIH

MAUREEN CORMACK NA FACEBOOKU Snažno ćemo ohrabrivati ulazak BiH u NATO!

Američka ambasadorica odgovarala na brojna pitanja građana

D. K.

25.11.2015

Ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack odgovarala je na pitanja građana na zvaničnoj Facebook stranici Američke Ambasade.

"Upravo sam se vratila iz Washingtona i Daytona, Ohio, gdje smo obilježili 20 godina Daytonskog sporazuma. Kao što već znate, u subotu sam u Sarajevu u Zemaljskom muzeju bila domaćin gostima iz cijele BiH koji su mi se pridružili u obilježavanju 20 godina mira, sa posebnim fokusom na snove i nadanja mladih ljudi u BiH kada je u pitanju budućnost njihove zemlje. Danas želim da razgovaram sa građanima iz cijele BiH kako bih dobila bolju predstavu na koji način možemo ići naprijed u narednih 5 do 10 godina", navela je ambasadorica Cormack u svom prvom komentaru.

Na pitanje da li je moguć Dayton 2, jer ovaj prvi, osim što je zaustavio rat, ništa dobroga nije donio, ambasadorica Cormack navela je kako je 20 godina nakon rata jasno da se može postići značajan napredak i u okviru postojećeg Ustava, ukoliko postoji politička volja.

"Zapravo, u prvih deset godina nakon rata smo svjedočili velikom napretku. U više navrata su SAD nastojale pomoći BiH da poduzme reforme koji bi učinile vlasti efikasnijim i djelotvornijim. Uprkos kritikama, Dayton nikada nije bio prepreka tim promjenama - Ustav BiH sam po sebi predviđa mehanizam za njegovu promjenu. SAD vjeruju da građani BiH zaslužuju djelotvorniju vlast i spremne su da pruže podršku u nastojanjima da se ostvari taj cilj", odgovorila je Cormack.

americka-ambasadorica-odgovala-na-pitanja-gradana

Američka ambasadorica odgovala na pitanja građana (Foto: Screenshot)

Jednu građanku zanimalo je i da li ambasadorica Cormack svojim aktivnostima može utjecati na smanjenje broja zaposlenih u državnoj administraciji u BiH.

"Smatramo da je neophodna reforma javne uprave, te da je ovo još jedan od elemenata koji koči bh. privredu. Drago nam je što su u toku ozbiljni razgovori o Reformskoj agendi i mi aktivno podržavamo taj proces. Ono što je sada potrebno je da bh. lideri ovo pretvore u konkretne reforme", navela je američka ambasadorica.

Upitana da li je moguće ukinuti kantone u FBiH, zbog preglomazne administracije, ambasadorica je kazala kako Federacija uistinu ima kompleksnu strukturu vlasti, te je svima dobro poznato kolika je budžetska dubioza u tom entitetu.

"Na građanima BiH je da rade sa svojim političkim predstavnicima kako bi se identifikovali načini da se uprava napravi učinkovitijom. To treba uraditi u interesu svih građana BiH, a ne u interesu neke političke stranke ili nekog od konstitutivnih naroda. Samo prije nekoliko godina vodili su se ozibljni razgovori o ovoj temi, ali zbog nedostatka političke volje lidera, ova pitanja nisu riješena. Spremni smo raditi sa bh. liderima na poboljšanju života bh. građana", istaknula je Cormack.

Bilo je i mnogo zanimljivih pitanja upućenih američkoj ambasadorici, poput onog da li joj je dosadno u našoj zemlji.

"Nikada mi nije dosadno u BiH! Poslu nema kraja i jako je važan. SAD već 20 godina podržavaju BiH i naša predanost napretku u zemlji i dalje je snažna", poručila je Cormack.

Na pitanje smatra li da je pametna ideja da BiH postane član NATO-a, Cormack je istaknula da potpuna integracija u euroatlantske strukture predstavlja pravi put za BiH.

"Sljedeći korak naprijed za BiH je aktiviranje MAP-a nakon knjiženja vojne imovine. NATO služi kao faktor stabilnosti u novim članicama, uz provedbu nekada teških reformi neophodnih za ispunjavanje uslova za članstvo. Ostalo je dosta nezavršenog posla kako bi se ispunili uslovi za članstvo, a mi ćemo nastaviti pružati podršku i snažno ohrabrivati jedinstvena nastojanja BiH na putu ka NATO savezu", napisala je ambasadorica Cormack.

Upitana kakva će biti uloga SAD u slučaju referenduma u RS-u, Cormack je podsjetila kako je stav njene zemlje u vezi sa predloženim referendumom od početka konzistentan, kako po pitanju njegove zakonitosti, tako i po pitanju njegove svrhe.

"Zajedno sa međunarodnim partnerima jasno smo kazali da će biti posljedica ukoliko se referendum održi. Istovremeno, prihvatamo da je neophodna reforma pravosuđa. U stvari, svakodnevno radimo sa partnerima u BiH na otklanjanju manjkavosti i jačanju vladavine prava. Postoje produktivni načini za rješavanje ovog pitanja, ali referendum nije jedan od njih", smatra Cormack.

americka-ambasadorica-u-bih

Maureen Cormack, američka ambasadorica u našoj zemlji (Foto: Facebook)

Na pitanje jednog od građana na koji se način mogu spriječiti "izlivi radikalnog islama u BiH", a samim tim i terorističke akcije, ambasadorica je naglasila kako su prijetnje koje predstavljaju nasilni ekstremizam stvarne, bez obzira da li se radi o BiH ili New York Cityju.

"Odbijamo direktno povezivanje Islamske zajednice sa prijetnjama koje predstavljaju nasilni ekstremizam. Islamska zajednica u BiH je proaktivna i služi kao snažan institucionalni model u nastojanjima da se suprotstavi nasilnom ekstremizmu. Loši ekonomski uslovi u BiH, međutim, su plodno tlo za destruktivni utjecaj, bez obzira da li se radi o ultranacionalizmu ili vjerskom ekstremizmu. Ovo samo pokazuje koliko su značajne inicijative za provedbu reformi", navela je Cormack.

Volim ćevape s kajmakom

Građane je zanimalo i šta ambasadorica radi u slobodno vrijeme, da li voli ćevape, te da li može pojesti veliku porciju.

"Jako volim ćevape, posebno sa kajmakom - ali, nisam sigurna da li bih baš mogla pojesti veliku porciju. A kad ne radim - e tada čitam, sviram klavir i volim da šetam sa svojim psom divnim planinama u blizini Sarajeva", odgovorila je Cormack.