CRNA HRONIKA

Kurtović osumnjičen za pokušaj silovanja dvije maloljetnice

Tužilaštvo proširilo istragu u slučaju "Lipstick"

Dž. BULBUL

26.11.2015

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučer je održana sjednica za razmatranje prijedloga o produženju pritvora Samiru Kurtoviću, koji je 27. oktobra uhapšen u akciji SIPA-e kodnog naziva "Lipstick" zbog navođenja na prostituciju. Dvoje uhapšenih u ovoj akciji Omer Nargalić i Melisa Šehović pušteni su na slobodu. 

Tužilac Senad Osmić istakao je jučer na sjednici da su prikupljeni novi dokazi i činjenice, što je rezultiralo proširenjem istrage, a što je naveo kao jedan od razloga za produženje pritvora Kurtoviću.

Stara istraga

- Tužilaštvo je donijelo naredbu o proširenju istrage u odnosu na pokušaj silovanja i nanošenje tjelesnih povreda tada maloljetnoj S. B. te silovanje u pokušaju i ugrožavanje sigurnosti u odnosu na tada maloljetnu M. V. Smatramo da su ispunjeni uvjeti za produženje mjere pritvora u trajanju od dva mjeseca - pojasnio je Osmić. 

S druge strane, braniteljica Marsela Bajramović tvrdi da Tužilaštvo zloupotrebljava ove činjenice da bi njen klijent ostao iza rešetaka.

- Proširenjem istrage osumnjičenome se stavlja na teret silovanje u pokušaju iz 2006. godine, kada je vođena istraga i izvršena su vještačenja. Do danas nije podignuta optužnica - rekla je braniteljica Bajramović.

senad-osmic

Osmić: Novi dokazi

Tužilac Osmić je nastavio riječima da je Tužilaštvo vodilo intenzivnu istragu te je Sudu u prilog ovog prijedloga dostavilo ukupno 18 zapisnika o saslušanju svjedoka odnosno osumnjičenih te zabilješke MUP-a Kantona Sarajevo iz kojih je vidljivo da je potrebno saslušati dvoje osumnjičenih u vezi s krivičnim djelom silovanje. 

Također je kazao da su oduzeti mobiteli i SIM kartice dostavljeni forenzici te se čekaju rezultati vještačenja koji bi mogli dovesti do potencijalnih suosumnjičenih. Izuzet je i snimak videonadzora s benzinske pumpe i hotela "Imzit".

Nove djevojčice

- Maloljetnice su tu u najvećem broju pružale seksualne usluge u organizaciji Samira Kurtovića jer se tamo ne traži lična karta niti se vrši registracija klijenata, a o čemu je svjedočila uposlenica hotela - pojasnio je tužilac Osmić.

On je najavio saslušanje velikog broja svjedoka u narednom periodu, a i djevojaka koje su pružale seksualne usluge za Kurtovića.

- Tužilaštvo je uspjelo identificirati još dvije maloljetne djevojčice koje su pružale seksualne usluge u organizaciji Kurtovića - istakao je Osmić.

Braniteljica Bajramović je na kraju zatražila da se njen branjenik pusti na slobodu.

Kurtovići imaju više stoke nego na papirima

Porezna uprava Federacije BiH dostavila je Tužilaštvu dokumentaciju koja se odnosi na provođenje finansijske istrage prema naredbi ovog tužilaštva.

- Iz ovoga proizlazi nesklad između stvarnog stanja stada porodičnog gazdinstva Kurtović i službenih evidencija aktivnih grla, i to od 135 grla koja se trenutno nalaze na ovom gazdinstvu, a, prema službenim evidencijama, ne bi smjela. Tužilaštvo nastavlja istragu u domenu počinjenja krivičnog djela pranje novca - naveo je tužilac Osmić.