REGION

BIDEN: Budućnost zapadnog Balkana je čvrsto unutar EU

Inicijativa okupila predstavnike zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije i Albanije

Redakcija

25.11.2015

20:23 Američki potpredsjednik Joe Biden u srijedu je kazao da cjelovita, slobodna i mirna Evropa nije moguća bez njezinog jugoistoka koji mora biti integriran, poručivši istovremeno zemljama procesa Brdo-Brijuni da vrata NATO-a ostaju širom otvorena.

- Sanjamo moja generacija i generacija moga oca da će postojati Evropa koja je cjelovita; koja je mirna i jedinstvena i smatramo da to nije moguće bez jugoistoka Europe koji mora biti u potpunosti integriran u Evropu - kazao je Biden u izjavi novinarima nakon zagrebačkog summita procesa Brdo-Brijuni.

- To je jamstvo za cjelovitu i slobodnu Evropu u miru - istaknuo je Biden.

Poručio je da SAD nikada nije napustio ovaj dio svijeta i da uvijek motri na Evropu te izrazio čvrstu predanost svoje zemlje ciljevima zacrtanim u Daytonskom sporazumu.

- Čvrsto smo predani ciljevima zacrtanim u Daytonskim sporazumima, integraciji ove evropske regije po prvi puta u institucionalne strukture Evrope - istaknuo je Biden.

Prema njegovim riječima, nema nikakvog razloga da granice EU-a ne objedine, umjesto da dijele ove države.

- Ulaskom na Balkan i ovih država u NATO i EU, za mene je najbolji način promicanja sigurnosti i stabilnosti - rekao je Biden i pozvao članice procesa Brdo-Brijuni da budu odvažne u pokretanju nužnih reformi za ulazak u euroatlantske integracije.

- Vrata NATO-a ostaju širom otvorena. Hrvatska i Slovenija su pokazale da je to moguće kroz reforme i pomirenje - rekao je drugi čovjek Amerike i u tom kontekstu posebice spomenuo Crnu Goru.

- Podržavamo vrlo čvrsto njihovo članstvo u NATO-u - poručio je Biden.

SAD je, nastavio je, samo u ovoj godini uložio 130 miliona dolara u ovo "privredno i strateški važno područje".

- I za mene nema dileme: budućnost zapadnog Balkana je čvrsto unutar Evropske unije - zaključio je Biden.

biden-11

Biden: Izrazio zabrinutost situacijom u BiH

Pritom je izrazio zabrinutost situacijom u BiH koja je "primjer zastoja procesa" i kazao da je "narod BiH zaustavljen na putu napretka" zbog sporosti svojih čelnika.

Govoreći opet o važnosti ovog dijela Evrope osvrnuo se na pitanje energetske ovisnosti i istaknuo nužnost diversifikacije izvora energije jer "niti jedna država ne bi trebala koristiti energiju da bi manipulirala drugim državama na unutarnjem i vanjskom planu".

Biden nije propustio osvrnuti se i na migrantsku krizu, kazavši da predstavlja veliko opterećenje za regiju, ali i da je kriza s tako velikim priljevom migranata ponovo pokazala koliko je jugoistok Evrope sa stajališta sigurnosti i stabilnosti iznimno važan za cijelu Evropu. SAD se mora uključiti u rješavanje migrantske krize, smatra Biden i ističe da je SAD izdvojio 4,5 milijardi dolara za sirijske izbjeglice.

U svom govoru, Biden je zahvalio svojim domaćinima, hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i slovenskom predsjedniku Borutu Pahoru, na ideji koja je je "procvjetala u koaliciju" između dvoje državnika i urodila ovom izvanrednom konferencijom i drugima koje će uslijediti.


18:45   Član Predsjedništva BIH Mladen Ivanić je u izjavi nakon samita koji je održan u Zagrebu poručio kako stabilna Bosna i Hercegovina podrazumijeva i stabilan region.

"Što je region stabilniji, to su bolji uslovi i unutar BiH da funkcionišemo na normalan način. Zato su ovakvi sastanci više nego korisni. Bilo je dobro što smo danas ne samo međusobno, nego i sa vrlo ozbiljnim političarima, poput Bajdena i Tuska, prenijeli drugačiju sliku o BiH i o regionu. Mislim da će to imati pozitivne efekte na dugoročni razvoj i na šansu da uđemo u EU", rekao je Ivanić.
 

18:30 Zemlje članice procesa Brdo-Brijuni, okupljene u srijedu na summitu u Zagrebu, složile su se da je za jačanje stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi nužno nastaviti jačati transatlantsko parnerstvo SAD-a i EU-a te unijeti novu energiju u proces proširenja Unije i proces euroatlantske integracije, da bi u konačnici Evropa bila "cjelovita, slobodna i u miru", stoji u zajedničkoj izjavi.

"Dogovoreno je kako za postizanje stabilnosti i sigurnosti te blagostanja jugoistočne Evrope moramo nastaviti jačati transatlantsko partnerstvo SAD-a i EU-a te unijeti novu energiju u proces proširenja Unije za države kandidatkinje te proces transatlantske integracije za one koji žele pristupiti NATO-u", piše u izjavi predsjednika Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Albanije koje su se sastale na izvanrednom summitu u prisustvu američkog potpredsjednika Joea Bidena i predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska.

2

Detalj sa summita u Zagrebu

 EU i SAD su, dodaje se, "izrazile čvrstu predanost unaprijeđenju i podupiranju ovih europskih i euroatlantskih integracijskih procesa članica procesa Brdo-Brijuni, što će pomoći ostvarenju naše zajedničke strateške vizije Europe koja je cjelovita, slobodna i u miru".

Predsjednici regije jugoistočne Evrope  su, u svjetlu najnovijih događanja u svijetu, razgovarali na plenarnoj sjednici o sigurnosnoj situaciji na globalnoj razini i složili se da je u borbi protiv globalnih sigurnosnih izazova nužan redoviti dijalog na operativnoj razini između SAD-a, EU-a i država jugoistočne Europe.

"Sadašnja dramatična migrantska kriza predstavlja do sada nezabilježen izazov i s humanitarnog i sa sigurnosnog aspekta i iziskuje dijalog i dogovor kako bi se bolje zaštitile vanjske granice Evropske unije te znatno ublažio migracijski pritisak na države koje su njime pogođene", ocijenili su predsjednici.

Šefovi država su summit iskoristili i kako bi izrazili "zgroženost" zbog brutalnosti terorističkih napada u Parizu, Ankari, na Sinaju, u Bejrutu i Bamaku te pozvali na učinkovite globalne mjere usmjerene na rješavanje uzroka radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma.

U borbi protiv tih pošasti pozvali su na širu međunarodnu suradnju kao i bolju koordinaciju i razmjenu informacija među policijskim agencijama.

17:10 Objavljena je "Zajednička strateška vizija Europe koja je cjelovita, slobodna i u miru".

"Razgovarali smo o sadašnjim izazovima, kao i o mogućnostima za jačanje stabilnosti, sigurnosti i blagostanja u Jugoistočnoj Evropi... Združeni u jedinstvu i solidarnosti i zgroženi brutalnošću terorističkog napada u Parizu, kao i terorističkih činova u Ankari, na Sinaju, u Bejrutu i Bamaku, pozvali smo na učinkovita i djelotvorna globalna rješenja usmjerena na rješavanje uzroka radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma, koji utiču na sve nas. Ključna je šira međunarodna suradnja, kao i bolja koordinacija i razmjena informacija među policijskim agencijama", navodi se u izjavi.

 

15:04 Perspektiva članstva u EU i NATO-u važna je za zemlje jugoistočne Evrope jer ona motivira na provedbu reformi i čuva mir i stabilnost, izjavio je slovenački predsjednik Borut Pahor nakon sastanka s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom na marginama samita zemalja jugoistočne Evrope.

13:56 Gosti samita započeli su razgovore iza zatvorenih vrata, sastanak Brdo-Brijuni je započeo.

13:54 Ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić je ocijenila da je dolazak američkog potpredsjednika Bidena u Hrvatsku na samit vrlo važan događaj i povratak SAD-a u ovaj dio svijeta.

vesna-pusic

Vesna Pusić

13:15 Američki potpredsjednik Joe Biden, čelnici zemalja procesa Brdo-Brijuni, potpredsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i austrijski predsjednik Heinz Fischer stigli su iza podneva na Pantovčak gdje su ih dočekali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor, čelnici zemalja koje su pokrenule tu regionalnu inicijativu.

Biden i Tusk su počasni gosti izvanrednog summita Brdo-Brijuni, strateškog dijaloga predsjednika jugoistočne Europe, inicijative pokrenute 2013. kako bi se kroz reforme i približavanje Europskoj uniji promicale regionalna suradnja, rješavanje otvorenih pitanja i daljnja stabilizacija europskog jugoistoka.

Uz drugog čovjeka SAD-a, Tuska i Heinza Fischera, na izvanredni skup u Zagreb su stigli predsjednik Albanije Bujar Nishani, tročlano predsjedništvo BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, predsjednik Makedonije Đorge Ivanov te predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

12:45 Američki potpredsjednik je izjavio da je ova regija od iznimnog interesa za SAD posljednjih 25 godina, javlja Hina.

- Za SAD i mene lično, ali govorim u ime američkog predsjednika, ova je regija u posljednjih 25 godina od iznimnog interesa - kazao je drugi čovjek SAD-a novinarima u zagrebačkom hotelu "Westin".

Prema njegovim riječima, regionalna inicijativa Brdo-Brijuni radi dobar posao jer uspijeva u posljednjih pet godina okupiti sve čelnike kako bi razgovarali.

Veteran diplomatije, 73-godišnji Biden je vrsni poznatavelj istočne Evrope.

- Ovdje sam bio dok je još Tito bio živ, a potom Tuđman. Sad znate koliko sam star - našalio se Biden, koji je gost samita zemalja jugoistočne Evrope, koji se kasnije tokom dana  održava u Zagrebu.

12:07 U koloni kojom potpredsjednik Biden prolazi gradom nalazi se 40 vozila. Više je to nego što je pratilo predsjednika Georgea Busha, kada ih je bilo 25. Vozila u kojima se vozi sam potpredsjednik i najbliži saradnici dopremljena su avionom iz SAD-a.

11:55 Na početku razgovora američkog potpredsjednika Bidena i predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska, nakratko je razgovarano o sportu. Djelić razgovora od desetak sekundi, koliko je medijima bilo dozvoljeno ući u sobu, govorili su o baseballu.

donald-tusk-i-joe-biden

Donald Tusk i Joe Biden

11:26 Zagrebački hotel "Westin", u kojem su odsjele strane delegacije, pod posebnim je mjerama zaštite. Ono što se vidi su brojni policajci koji potpuno okružuju hotel. Svi koji ulaze u hotel, uključujući i novinare, prolaze stroge kontrole. U hotelu prostor osiguravaju i američke službe, te jedinice sa psima.

11:23 Prvi bilateralni sastanak američkog potpredsjednika Bidena počeo je u 10.30 u zagrebačkom hotelu Westin. Sagovornik mu je slovenački predsjednik Borut Pahor, koji je s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović suorganizator summita. Sastanak je zatvoren za medije i nisu predviđene izjave.

pahor-i-biden

Borut Pahor i Joe Biden

10:26 Samitu u Zagrebu prisustvovat će i članovi Predsjedništva BiH, na zajednički poziv predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Slovenije Boruta Pahora, kao lidera predsjedničkog procesa "Brdo-Brioni".

10:18 Na samitu učestvuje i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić koji je uoči sastanka komentirao kako je Srbija primjer dobrog susjeda.

10:05 Doslovno pet minuta prije nego što će proći kolona s američkim potpredsjednikom, policajac je pao s motocikla nedaleko od raskrsnice Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca na njenoj južnoj strani. Koban je bio prelazak preko tramvajske pruge zbog koje je izgubio kontrolu nad motociklom. Policajac je pad preživio, a u pomoć su priskočile kolege koji su uz njega bili dok nije stigla hitna pomoć.

Motocikl se zapalio pa su zbog opreza policajci požar ugasili vatrogasnim aparatom.

nastradao-policajac

Nastradalom policajcu u pomoć su pritekle kolege

10:00 Drugi čovjek SAD-a učestvovat će na sastanku regionalne inicijative Brdo-Brijuni koja okuplja zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije i Albaniju. Potpredsjednik Biden je najviši američki dužnosnik koji dolazi u Hrvatsku otkako je Barack Obama na čelu SAD. Na sastanku će uz sve predsjednike zemalja u regiji biti i predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, te austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Zagrebački samit događa se u jeku izbjegličke krize koja pogađa zemlje na tzv. balkanskoj ruti, povećanog stepena pripravnosti u Evropi zbog pariških terorističkih napada i nekoliko islamističkih napada izvedenih u posljednje vrijeme u BiH.

Slovenija i Hrvatska, koje su potaknule inicijativu Brdo-Brijuni, ne žele da izbjeglička kriza zasjeni druge probleme u susjedstvu - unutrašnje sukobe u Crnoj Gori oko pristupanja NATO-u, neriješene odnose Srbije i Kosova, te islamizaciju tradicionalno sekularnih Albanaca na Kosovu, Makedoniji i Albaniji.

 

Drugi čovjek SAD-a sletio je u Zagreb! >>>http://bit.ly/1T2HaC0

Posted by DNEVNIK.hr on 24. Novembar 2015

9:56 S Pantovčaka su još ranije najavili da se radi o strateškom sastanku koji bi hrvatsko susjedstvo trebao približiti Zapadu i velikom povratku SAD na regionalnu scenu nakon presudne uloge u zaustavljanju rata u BiH 1995. godine.

- SAD se vraća za sto. Problemi u regiji predugo traju i ne želimo nestabilno susjedstvo. Svjestan izazova pred jugoistočnom Evropom, Washington želi pridonijeti da se neki od tih gordijskih čvorova riješi - rekao je prošle sedmice izvor blizak hrvatskoj predsjednici.

9:54 Bidena su u zračnoj luci dočekali savjetnik predsjednice za nacionalnu sigurnost Josip Buljević i predsjedničin suprug Jakov Kitarović. Avion je sletio prije nego je bilo planirano.

Američki potpredsjednik će se prvo susresti sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem u Banskim dvorima, a nakon toga slijedi sastanak s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović na Pantovčaku. U popodnevnim satima zakazan je sastanak Brdo-Brijuni, a izjave za novinare planirane su predveče.

americki-potpredsjednik-joe-biden

Američki potpredsjednik Joe Biden

9:40 Potpredsjednik SAD-a Joe Biden sletio je na zagrebački aerodrom "Pleso" kako bi danas u glavnom gradu Hrvatske prisustvovao regionalnom sastanku procesa Brdo-Brijuni.

Biden je u Zagreb stigao avionom Airforce 2 sa suprugom Jill.

avion-kojim-je-doputovao-biden

Avion kojim je doputovao Biden

Na "Plesu" ga je dočekalo mnoštvo novinara uz dosad neviđene mjere osiguranja.

Nakon sedam godina ovo je prva posjeta nekog tako visokog gosta iz SAD-a i okretanje njihovog zanimanja za jugoistok Evrope.