GLOBUS

NOVI DOKAZI Objavljena snimka turskog upozorenja da ruski avion mora promijeniti smjer letenja

Reakcije nakon jučerašnjeg incidenta

Redakcija

25.11.2015

19:40 Sergej Lavrov i John Kerry su danas razgovarali telefon o turskom obaranju ruskog aviona. Ruski ministar vanjskih poslova je istakao da je to velika povreda sporazuma postignutog između Moskve i Washingtona o bezbjednosti iznad neba Sirije, gdje dvije zemlje izvode nezavisne vazdušne kampanje.

Američki državni sekretrar je Lavrovu uputio izraze saučešće zbog pogibije ruskih vojnika u Siriji.

18:10 U tim trenucima u kojima je Turska oborila ruski vojni avion, ruski predsjednik je također razvio i strategiju: destabilizovati i podijeliti NATO, piše CNN.

Kako se navodi, to je dovelo do još jednog žrtvovanja. Svaka mogućnost da se brzo okonča rat u Siriji je iščezla.

putin-erdogan

Sa jednog od ranijih susreta dvojice predsjednika Putina i Erdogana

Kako piše CNN, Putin pokušava da destabilizuje NATO godinama. Bilo da je rjieč o letu ruskih aviona iznad Baltika, destabilizacija Ukrajine ili aneksija Krima, on je provocirao alijansu.

"Tada su članovi alijanse stajali čvrsto kao jedan“, piše CNN.

16:39 Ruska avijacija intenzivirala je danas napade u zapadnom dijelu Sirije, gdje je ubijen ruski pilot i oboren ruski borbeni avion, saopštila je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

- Ruski borbeni avioni su tokom prethodne noći intentzivirali napade na Džabal Akrad i Džabal Turkman" planinske predjele u rukama sirijske opozicije na sjeveru provincije Latakije - rekao je direktor opservatorije Rami Abdel Rahman.

15:59 Ruski pilot kapetan Konstantin Murahtin, koji je preživio obaranje ruskog aviona u Siriji, rekao je da turski avioni nisu uputili nijedno upozorenje prije napada.

heroj

(Ruski pilot kapetan Konstantin Murahtin)

Murahtin je rekao danas za rusku televiziju da je njegov avion letio iznad sirijske teritorije i da nije narušio vazdušni prostor Turske.

Ruski i sirijski komandosi spasili su rano jutros Murahtina. On je za rusku televiziju govorio iz ruske baze Hmeimim u Siriji. 

Naveo je da avion nikako nije mogao da uđe u turski vazdušni prostor.

15:07 Demonstranti su danas razbili nekoliko prozora na ambasadi Turske u Moskvi tokom protesta zbog obaranja ruskog vojnog aviona u Siriji, javila je agencija AP.

Demonstranti su bacali kamenje i jaja na zgradu ambasade na kraju protesta.

Policija je rasčistila ulicu ispred ambasade i uhapsila nekoliko osoba koje su gađali ambasadu, navodi agencija.

razbijeni-prozori-na-zgradi-turske-ambasade-u-moskvi

Razbijeni prozori na zgradi Turske ambasade u Moskvi

14:00 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Rusija ne namjerava da ratuje protiv Turske.

Lavrov je u obraćanju novinarima rekao da će Moskva zbog toga "ozbiljno preispitati" odnose sa Ankarom. On je dodao da su mnogi ruski partneri opisali jučerašnji događaj kao "očiglednu zasjedu".

13:25 Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da se napadi na Turkmene u Siriji ne mogu izvoditi pod izgovorom borbe protiv ISIL-a.

Davutoglu je, govoreći na sastanku svoje vladajuće stranke "AK", dan nakon obaranja ruskog aviona "SU 24" u blizini sirijske granice, izjavio da Ankara i dalje drži otvorene kanale za komunikaciju sa Moskvom.

13:10 Na anonimnoj audio snimci koju je danas objavio portal Aviationist čuje se glas koji na engleskom jeziku upozorava ruski borbeni avion "Su-24" da se približava turskom zračnom prostoru, te kako treba promijeniti smjer letenja.

Ovaj snimak je dokaz da je Ankara upozorila ruski avion, dok Rusija tvrdi da nikakvog upozorenja nije bilo.

Audio snimku, koja se nalazi na dnu teksta, možete poslušati OVDJE.

12:45 Andrej Sušencov, rukovodilac agencije "Vnešnjaja politika" i docent Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose, ocjenjuje da su svi u UN i u NATO-u zbunjeni i da ne shvataju težinu situacije. 

- Turska odbija da prizna krivicu, generalni sekretar Ban Ki Mun je nešto promrmljao o zaštiti teritorijalnog integriteta, a Obama je obaranje aviona povezao s tim da Rusija ne sudjeluje u zapadnoj koaliciji - objašnjava Sušencov.

U Briselu, prema trdnjama izvora iz EU i NATO-a, vlada pometnja jer su Turci sve doveli u nezgodan položaj.

- Turska je izgubila osjećaj za realnost. Je li posrijedi bila životna ugroženost? Jesu li procijenjene sve posljedice - pita Sušencov. 

Ako Ankara nije razradila strategiju izlaska iz krize, riječ je o nevjerovatnoj greški turske vlade, zaključuje on. 

12:00 Rusija će nastaviti sa vazdušnim udarima na mete "Islamske države" u Siriji nedaleko od granice sa Turskom, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Želimo da teroristi i militanti budu dalje od turske granice, ali nažalost oni su stacionirani na toj teritoriji - rekao je Peskov.

On je naglasio da će se, bez ikakve sumnje, nastaviti ruske operacije.

11:45 Šef diplomatije Grčke Nikos Kocis je, u telefonskom razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, izrazio solidarnost sa ocjenama Rusije da su akcije Ankare neprijateljske i dijametralno suprotne od ciljeva borbe protiv terorističke organizacije "Islamska država".  

- U ime rukovodstva zemlje, grčki ministar je izrazio žaljenje u vezi sa ruskim avionom koji je oborila turska avijacija i pogibijom pilota koji je izvršavao antiterorističke zadatke u Siriji. U Atini su solidarni sa ocjenama predsjednika Rusije da su akcije Ankare neprijateljske prema Rusiji i u suprotnosti sa ciljevima koalicije protiv "Islamske države" - saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije. 

11:15 Turska tvrdi da je ruski bombarder Su-24 srušen nakon što je nenajavljeno ušao u turski zračni prostor u kojem se nalazio 17 sekundi. Povrijedivši na taj način međunarodno pravo, turski F-16 upucao je tada neidentificirani avion za koji se uspostavilo da pripada ruskoj vojsci koja je bila u misiji nad teritorijem Sirije.

Kako bi potvrdila svoje tvrdnje, Turska je objavila i radarsku snimku koja prikazuje putanju ruskog vojnog aviona, piše RT.

Turska tvrdi da je upozoravala vojni avin koji je letio nad njenim zračnim prostorom i to čak 10 puta u 5 minuta, prije nego je F-16 ispalio raketu. No, prema informacijama zračnog centra Ankare, avion je nedozvoljeno prelazio turski prostor tačno 17 sekundi, prije nego je na njega pucano.

11:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da se nakon obaranja "Su-24" ne može isključiti mogućnost dodatnih incidenata.

- Nakon jučerašnjeg incidenta, ne možemo isključiti mogućnost drugih incidenata. Ako se to dogodi, morat ćemo nekako da reagiramo. Naši građani u Turskoj mogu biti izloženi opasnostima, a to je nešto čime Ministarstvo vanjskih poslova treba da se pozabavi - rekao je Putin.

Ruski predsjednik dodao je da sadašnja turska vlada namjerno vodi zemlju ka "islamizaciji", prenosi "Sputnjik".

10:45 Pilot koji je nastradao u rušenju aviona "Su.24", bit će posthumno odlikovan, prenose ruski mediji.

Naime, Vladimir Putin će pilotu posthumno dodijeliti orden za herojstvo, poznat kao zvezda Rusije.

10:30 Ruski i sirijski specijalci uspješno su završili spasavanje pilota bombardera "Su-24", rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.  

- Operacija je uspješno završena. Pilot je dostavljen u našu bazu. Živ je i zdrav - rekao je Šojgu na sjednici kolegijuma Ministarstva odbrane.

On je naveo da je operacija uspješno okončana nakon 12 sati.

- Zahvaljujući svim našim momcima, koji su sa velikim rizikom radili cijelu noć, operacija spašavanja je uspješno okončana. Obavijestio sam o tome vrhovnog komandanta Vladimira Putina. On je zatražio da se prenesu riječi zahvalnosti svima koji su učestvovali u ovoj operaciji - rekao je Šojgu.

10:25 Obaranje ruskog aviona, koje su izvršile turske snage, komplikuje proces pronalaženja političkog rješenja u Siriji, pa moraju biti preduzete sve mjere da bi se izbjegla dalja eskalacija, rekla je danas njemačka kancelarka Angela Merkel. 

merkel-1

Merkel: Moramo učiniti sve

- Situacija je pogoršana usljed obaranja ruskog aviona. Moramo učiniti sve da bi bila izbjegnuta eskalacija. Naravno da svaka zemlja ima pravo na odbranu svoje teritorije, ali, sa druge strane, poznata nam je napetost zbog situacije u Siriji i okruženju - izjavila je Merkelova u govoru pred poslanicima njemačkog Donjeg doma parlamenta.

Ona je istakla da je juče telefonom razgovarala sa turskim premijerom Ahmedom Davutogluom i da je od njega zatražila da učini sve radi deeskalacije situacije.

10:20 Rusija će razmjestiti protivvazdušni odbrambeni sistem "S-400" u zračnoj bazi Hmeimim u Siriji, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je objavio odluku na sastanku u Ministarstvu odbrane.

"S-400 trijumf" je protivvazdušni sistem koji koristi projektile zemlja-vazduh i može da obori sve vrste letećih objekata, od aviona do balističkih i krstarećih projektila. 

Sistem istovremeno prati do 36 ciljeva, domet pogađanja mu je do 400 kilometara, a obara ciljeve na visini do 30 kilometara. Čitav sistem smješten je na mobilna vojna vozila, a može da se postavi i aktivira za samo pet minuta. 

Ministarstvo odbrane objavilo je ranije da će ubuduće svi avioni koji učestvuju u vazdušnimn udarima u Siriji imati zaštitu, da će vazdušna odbrana biti pojačana razmještanjem brodova sa krstarećim raketama u blizini obale Latakije i da su suspendovani svi vojni kontakti sa Turskom.

10:10 Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da ne želi bilo kakvu eskalaciju tenzija nakon što su turske snage oborile ruski avion, ističući da su one reagovale u odbrani sopstvene sigurnosti i "prava braće" u Siriji.  

Erdogan je, govoreći na poslovnom događaju u Istanbulu, naglasio da je na ruski avion pucano dok je bio u turskom vazdušnom prostoru ali da je pao unutar Sirije. 

erdogan-i-no-longer-talk-to-obama

Erdogan: Samo smo branili našu sigurnost

Prema njegovim riječima, nekoliko ostataka aviona palo je i u Tursku od čega su povrijeđene dvije osobe.

- Ne namjeravamo da izazivamo eskalaciju ovog incidenta. Samo smo branili našu sigurnost i prava naše braće - rekao je Erdogan, napominjući da se politika Turske u Siriji neće mjenjati.

10:00 Iako je tursko primorje bilo jedno od omiljenih destinacija ruskim klubovima za zimske pripreme, to će se poslije obaranja ruskih aviona na granici sa Sirijom izgleda promijeniti.

Kako prenose ruski mediji, rukovodstvo Amkara iz Perma odlučilo je da zbog najnovijih dešavanja otkaže zakazane pripreme svoja tri pogona. Tim putem će vjerovatno krenuti i ostali ruski klubovi, i potražit će druge destinacije za treninge između dva dijela šampionata.

pripreme

(Pripreme fudbalera)

Najvažniji centri u Turskoj za sportski turizam su Antalija i Alanja, koje pružaju odlične uslove, a zbog broja ekipa koje tamo odlaze - lako dogovaranje prijateljskih mečeva. Najviše koristi nakon novonastale situacije mogli bi da imaju turistički centri u Španiji, Izrealu i na Kipru, i ugoste timove iz Ruske Federacije.

09:10 Ruski ambasador izjavio je da je jedan od dvojice pilota koji su se katapultirali nakon što je njihovu letjelicu oborila turska avijacija, spašen kada ga je pronašla sirijska armija, prenose agencije.

- Jedan od pilota je ranjen kada se padobranom spuštao, da bi ga džihadisti nakon toga ubili na divljački način. Drugi je uspio da pobjegne. Prema posljednjim informacijama pokupila ga je sirijska vojska i on bi trebalo da se vrati u rusku zračnu bazu, izjavio je ambasador Aleksandr Orlov. 

09:00 Vašington je izrazio uvjerenje da se ruski borbeni avion "SU-24" nalazio u sirijskom vazdušnom prostoru kada je oboren, izjavio je američki zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti. Američki zvaničnik je saopćio da se "incident" dogodio nakon što je ruski avion na kratko "upao" u turski vazdušni prostor.

08:45 Više od 600 ljudi protestovalo je u utorak veče ispred Ambasade Turske u Moskvi nakon što je Turska oborila ruski avion na granici između Turske i Sirije.

Kako je javio TASS, demonstranti su nosli transparente na kojima je pisalo "Nož zabijen u leđa" i "Ne idemo u Tursku".

protesti

Detalj sa sinoćnjih protesta u Moskvi

08:30 Jedna od najvećih ruskih turističkih agencija Natali turs, saopćila je da iz sigurnosnih razloga prestaje da prodaje aranžmane za Tursku. Natali turs je u saopćenju navela da će u svojim podružnicama u Rusiji i bivšim sovjetskim republikama prestati da šalje turiste u Tursku zbog "nestabilne političke situacije".

08:00 Ruski premijer Dmitrij Medvedev žestoko je napao Tursku. Optužio je neke turske zvaničike da imaju izravni financijski interes u trgovini naftom s Islamskom državom, prenosi RT.

Medvedev je također optužio Ankaru da štiti tu terorističku organizaciju zbog zarade od trgovine naftom.

medvedev

Medvedev: Žestoko napao Tursku

- Bezobzirni i kriminalni potezi turskih vlasti uzrokovali su opasnu eskalaciju odnosa između Rusije i NATO-a koji se ne može opravdati nijednim interesom, uključujući zaštitom državni granica - rekao je Medvedev.

07:50 Jedan od pilota srušenog aviona identificiran je kao Sergej Rumjancev, bojnik u zračnoj bazi Šagol blizu Čeljabinska u Rusiji, prenosi "Daily Mail".

Ruski marinac ubijen je u helikopterskoj misiji spašavanja posade tog aviona, prenosi BBC.

Marinac je umro nakon što su na helikopter zapucali pobunjenici u sjevernoj Siriji, gdje se avion i srušio. Upravo je od metaka pobunjenika jučer ubijen jedan od dva člana posade nakon što su se izbacili iz aviona.

pilot

Sergej Rumjancev umro nakon što su na helikopter zapucali pobunjenici u sjevernoj Siriji

Ruski premijer rekao je i kako Moskva razmišlja o otkazivanju nekoliko važnih projekata s Turskom i zabrani ulaska turskim firmama na rusko tržište.

07:32 Kao odgovor na jučerašnje rušenje borbenog aviona, Rusija je odlučila da u sirijsku bazu Latakia pošalje krstaricu "Moskva", opremljenu protuzračnim obranom "Fort".

- Upozoravamo da će svaka meta koja predstavlja prijetnju biti uništena - rekao je general pukovnik Sergej Rudskoj.

Krstarica "Moskva" je vodeći brod ruske crnomorske flote i jedan je od dva najveća broda koje ta flota posjeduje.

Također, odlučeno je da bombarderi ubuduće neće kretati na misije bez lovaca u pratnji. Iz Kremlja navode i da su do daljnjega prekinuli sve vojne kontakte s Turskom.

Podsjećamo, turski avion F-16 jučer je oborio ruski Suhoj-24 koji je sudjelovao u operacijama na krajnjem sjeverozapadu Rusije u blizini sirijsko-turske granice.

Ankara tvrdi da je Suhoj povrijedio turski zračni prostor, što Moskva odlučno negira.

VEZANI TEKST: Ambasadori NATO-a pozvali Tursku da pokaže "hladnokrvnost