BIH

Knjiga "Djetinjstvo u ratu" Jasminka Halilovića objavljena u Japanu

Pod pokroviteljstvom jedne od najvećih izdavačkih kuća

Fena

24.11.2015

Sredinom novembra u Tokyu i Kyotu održana je serija prezentacija japanskog izdanja knjige "Djetinjstvo u ratu" autora Jasminka Halilovića, a japanski prevod objavila je Shueisha Inc, jedna od najvećih izdavačkih kuća u Japanu.

Knjiga "Djetinjstvo u ratu" objavljena je u BiH 2013. godine. Nakon velikog uspjeha knjige u BiH, održan je niz promocija u inostranstvu, uključujući i onu u Evropskom parlamentu, dok je prošle godine u Austriji objavljeno njemačko izdanje knjige.

Na prevodu knjige na japanski jezik radila je jedna od najpoznatijih savremenih japanskih književnica Mitsuyo Kakuta te profesor Zen Chida, govornik bosanskog jezika, koji je bio i prevodilac poznatog bh. trenera Ivice Osima.

Upravo je Ivica Osim, koji u Japanu uživa status velike zvijezde, napisao i predgovor za japansko izdanje knjige "Djetinjstvo u ratu".

Objavljivanje knjige izazvalo je mnogo pažnje u japanskoj javnosti, posebno zbog aktuelnih sigurnosnih prijetnji i promjena japanskog ustava koje omogućavaju zemlji učešće u ratovima.

Autor knjige i projekta Halilović, zahvalio je na promocijama japanskom narodu za kontinuiranu pomoć BiH, uključujući i doprinos obnovi njegove osnovne škole te poručio da se nada da će Japan ostati jedna od rijetkih velikih sila koja će svoju moć u svijetu dokazivati obnavljanjem, a ne rušenjem, saopćeno je iz Udruženja Urban.