GLOBUS

OBAMA O RUŠENJU RUSKOG AVIONA Neka Rusi počnu gađati ISIL pa će biti i manje prostora za pogreške

Američki predsjednik nakon sastanka s predsjednikom Francuske

Autor:(Dž. Č.)

24.11.2015

Predsjednik SAD-a Barack Obama na konferenciji za medije nakon sastanka s predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom u utorak, obvezao se da će pomoći Francuskoj i drugim saveznicima u borbi protiv Islamske države (ISIL), prenosi USA Today. Međutim, prilikom obraćanja medijima Obama nije podržao francusku inicijativu da i Rusija bude dio velike koalicije koja će nastaviti napade na ISIL.

Francuska ne ide u Siriju

- Kao Amerikanci, mi stojimo uz svoje prijatelje. Sjedinjene Američke Države će sa saveznicima privesti pravdi teroriste koji su 13. novembra napali Pariz, ali i one koji su ih sponzorirali i podupirali - rekao je predsjednik Obama na konferenciji koja je održana nakon sastanka s predsjednikom Hollandeom.

Predsjednik Hollande zahvalio se SAD-u na podršci, te je otkrio da ga je predsjednik Obama prvi od svjetskih državnika nazvao nakon brutalnih napada na Pariz prije više od 10 dana.

- Terorizam pod patronatom Islamske države ne može se tolerirati. Mora se uništiti i to ćemo učiniti zajedno - rekao je Obama.

Hollande je podsjetio da je Vijeće sigurnosti nedavno jednoglasno dalo podršku koaliciji koja se bori protiv Daesha, drugog imena za ISIL.

- Bašar al-Asad mora otići jer je zaslužan za najveći broj stradalih u Siriji, a Francuska može surađivati s Rusijom ukoliko se oni koncentriraju na ISIL - dodao je Hollande.

Hollande je tokom odgovaranja na pitanja medija potvrdio da Francuska u ovom trenutku neće slati kopnene snage u Siriju.

Poziv Evropskoj uniji

Hollandeovi napori da oformi novu koaliciju nailaze na prepreke u vidu sumnji SAD-a naspram uključenja Rusije u borbu u Siriji i odbijanje slanja kopnene vojske u Siriju i Irak s namjerom borbe protiv terorističke skupine. Tursko rušenje ruskog borbenog zrakoplova posao izgradnje koalicije dodatno će otežati.

Obama je na konferenciji rekao da će Turska i Rusija morati zajednički smiriti novonastalu situaciju.

- Ako se Rusija koncentrira na borbu protiv ISIL-a, tada će biti manje prostora za pogreške - rekao je Obama.

Umjesto toga, Obama je rekao da će SAD zajedno s koalicijom koju sačinjava više od 60 država intenzivirati provođenje postojeće strategije koja uključuje zračne napade na ključne mete, uvježbavanje lokalnih snaga za kopnenu borbu protiv ISIL-a i pojačavanje humanitarnih i diplomatskih aktivnosti. Obama je pozvao i Evropsku uniju da uvede dogovor kojim bi se firme za zračni promet obvezale dijeliti više informacija o putnicima.

Sastanak Hollandea i Obame koji je prethodio obraćanju medijima održan je kako bi predsjednici dvije države usuglasili planove za borbu protiv ISIL-a. Osim toga predsjednici su diskutirali i o ulozi i angažmanu Rusije u borbama u Siriji budući da Rusija podržava režim Bašara al-Asada, što, prema njima, oblikuje i rusko djelovanje u Siriji.