VIJESTI

ZEČEVIĆ ZA "AVAZOV" PORTAL: Rusija će zavrnuti "pipu" Turskoj, ali nema govora o bombardovanju

Profesor i vojni ekspert o današnjem incidentu

A. TIRO

24.11.2015

Cijeli svijet se digao na noge nakon što je danas Turska oborila ruski avion SU-24 koji je povrijedio turski zračni prostor. Iako su ruski piloti prethodno bili upozoreni, oglušili se o upozorenje, te je Turska oborila ruski avion, koji se srušio u pokrajini Latakija.

Nakon ovog predsjednik Rusije Vladimir Putin je rekao kako je Turska ovim činom zabila nož u leđa Rusiji.

Granica specifičnog izgleda

Profesor i vojni ekspert Berko Zečević je za "Avazov" portal kazao kako je vrlo teško procijeniti da li je ruski avion povrijedio zračni prostor Turske, jer je inače taj prostor vrlo diskutabilan i težak za procijeniti.

- Vrlo je teško odgovoriti da li je ruski avion preletio u turski zračni prostor, jer je ta granica, odnosno linija vrlo vijugava i specifičnog izgleda. Nemoguće je bilo pilotu odrediti gdje se u tom trenutku nalazio - kazao je za početak razgovora Zečević.

Ovaj potez, Zečević je okarakterisao kao pokušaj Turske da se nametne na globalnom planu kao velika sila koja može da brani svoj integritet ukoliko bude narušen.

- Rusija igra na ulogu svjetske sile koja će sada nastojati da tu ulogu i opravda, ali i Turska će svakako da brani svoj teritorijalni integritet i da zauzme veći i bitniji položaj. Neovisno o tome da li je pilot ruskog aviona ušao u zračni prostor Turske, on se nije mogao braniti, jer nije imao zaštitu od raketnog sistema - kazao ja Zečević.

Promjena politike

Također, naš sagovornik nam je kazao kako očekuje da Rusija promijeni politiku prema Turskoj.

- Siguran sam da neće biti bombardovanja Turske, jer to nikome ne ide u prilog. Ali je izvjesno kako će tu biti ekonomskih problema. Turska mnogo ovisi o Rusiji. Rusi su već najavili kako prekidaju vojnu saradnju sa Turskom. A tu ima i energetski aspekt, jer Turska ovisi o plinu iz Rusije. Žargonski rečeno, moguće je da će Rusija zavrnuti "pipu" - kazao je Zečević i dodao kako će se Rusija grčevito boriti da ostane na svom mjestu velesile.

Zečević je mišljenja kako potez Turske da obori ruski avion nije bio pravilan, iako su već nekoliko puta ranije upozoravali Rusiju na povredu zračnog prostora.

- I pored činjenice da je Rusija upozorena nekoliko puta ranije, smatram da potez Turske nije pravilan. Turska ima veliki utjecaj na prostore gdje se vode ratni sukobi, to se moglo riješiti drugačije - kazao je Zečević.

Putin neće prihvatiti apel Obame i Hollandea

Na današnjem sastanku u Washingtonu predsjednici SAD-a i Francuske Barack Obama i Francois Hollande su poručili kako apeliraju na Tursku i Rusiju da spriječe sukob. Naš sagovornik smatra kako je to pravilan potez dvojice predsjednika, ali istovremeno naglašava da ovaj apel gotovo sigurno neće prihvatiti Vladimir Putin.

- Putin neće prihvatiti nikakav poziv i apel. Razlog za to je prost, Putin štiti interes svoje države, ali i svog naroda koji ima veliki ego. Ipak smatram kako će se u doglednoj budućnosti odnosi između ove dvije zemlje popraviti jer su jednostavno naslonjene jedna na drugu - rekao je Zečević.