SPORT

Britanski bokser David Haye se vraća u ring

Uprkos savjetima ljekara da se prestane baviti borilačkim sportom

Fena

24.11.2015

Britanski bokser i nekadašnji svjetski prvak u teškoj kategoriji po verziji WBA David Haye odlučio se vratiti u ring iako su mu ljekari savjetovali da se prestane baviti profesionalnim boksom.

Britanac, koji je posljednju borbu imao 2012. godine protiv sunarodnjaka Derecka Chisore, najavio je borbu protiv australskog borca Marka de Morija 16. januara u londonskoj ''O2'' areni, prenose agencije.

Nakon pobjede protiv Chisore, 35-godišnji Haye je zbog povrede ramena otkazao borbe protiv Manuela Charra i Tysona Furyja, nakon čega je podvrgnut opraciji. Ljekari su mu nakon zahvata savjetovali da se prestane baviti boksom.

- Veoma sam sretan što mogu ponovo stupiti u ring. Uvijek sam imao najviše ciljeve i tako će biti ubuduće. Zbog toga vas molim da se pripremite za moje novi uspon na vrh - izjavio je Haye na konferenciji za medije.

Prvi i za sada jedini šampionski pojas Haye je osvojio u borbi WBA verzije protiv Rusa Nikolaja Valujeva 2009. godine. Nakon toga je uspješno branio titulu šampiona protiv Johna Ruiza i Audleyja Harrisona, ali je pojas morao predati u julu 2011. godine Ukrajincu Vladimiru Kličku, koji će se u subotu boriti protiv Tysona Furyja.