BIH

SVEČANI PRIJEM POVODOM DANA DRŽAVNOSTI Izetbegović: Počnimo graditi mostove, prestanimo sa podjelama!

Predsjedništvo BiH

K. Ke.

24.11.2015

U svečanom salonu Predsjedništva BiH večeras je održan svečani prijem povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Prijemu je prisustvao veliki broj zvanica iz društveno političkog života BiH kao i stranih ambasadora.

Dobrodošlicu gostima poželio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je uz Dragana Čovića domaćin svečanog prijema.

Izetbegović je kazao da je Čović opravdano odsutan jer priprema sutrašnji sastanak šefova država regiona u Zagrebu.

Izetbegović je u svom govoru istakao kako BiH nakon dužeg vremena bilježi pozitivne korake te je naglasio kako je potrebno da svi zajedno rade na dobrobit države i njenih građana.

Izetbegović je pozvao građane BiH, posebno mlade, da prestanu gledati prema prošlosti, već da jedni druge ohrabruju prema boljoj budućnosti.
        
"Ne treba samo govoriti kako je nekad bilo bolje. Danas se u BiH živi bolje nego prije nekoliko decenija", rekao je član Predsjedništva.
        
Naglasio je kako je raspadom bivše države došlo i do raspada privrede koja je dovela do velike inflacije, nakon čega je došlo i do ratnih razaranja.
        
Uprkos tome, kazao je Izetbegović, "prema svim pokazateljima BiH je napredovala" u posljednjih 20 godina.
        
Izetbegović smatra kako je poseban napredak postignutih u posljednjih godinu.
        
Poručio je kako je BiH pozitivno odgovorila na novu inicijativu Evropske unije (EU), usvojivši Reformsku agendu na državnom i entitetskom nivou.
        
Podsjetio je i na "nemile događaje u Zvorniku i Sarajevu", naglasivši kako je, međutim, i pored svih problema nastavljen reformski put usvajanjem Zakona o radu.
        
Također, pohvalio je osnivanje "nove reformske koalicije".
       
"BiH prema svim pokazateljima bilježi ekonomski rast. Otvoreno je 10.000 novih radnih mjesta i približavamo se obećanoj brojci od 100.000", kazao je Izetbegović.
        
Poručio je i kako građani BiH moraju gledati sa zahvalnošću na one koji su 1992 - 1995 odbranili granice BiH, te kako upravo zbog njih "ne smijemo sumnjati u budućnost".
        
"Prestanimo brojati samo loše vijesti jer njih će uvijek biti. Pozivam vas da govorimo o pozitivnim stvarima i pokrenemo novi talas pozitivne energije", rekao je Izetbegović.
        
Pozvao je i da se počnu graditi mostovi umjesto stvaranja novih podjela, poručivši kako su svih politički subjekti dobrodošli u reformski put.
        
"Danas imamo momentum koji nismo imali prije godinu dana. Imamo historijsku priliku i moramo je iskoristiti", kazao je.
        
Izetbegović je čestitao Dan državnosti BiH u svoje i u ime predsjedavajućeg Predsjedništva Dragana Čovića, koji nije mogao prisustvovati večerašnjem prijemu zbog priprema za sutrašnji samit lidera jugoistočne Evrope u Zagrebu.