GLOBUS

NOVI NAPAD U TUNISU: Eksplodirala bomba u minibusu, najmanje 15 mrtvih

Meta bila predsjednička garda

Redakcija

24.11.2015

19:20 Ministarstvo vanjskih poslova BiH nema informacije da li među žrtvama napada na vojni autobus u centru Tunisa ima državljana BiH, rekao je Srni portparol Ministarstva Nebojša Regoje. 

On kaže da će se više znati tek nakon identifikacije nastradalih u današnjem napadu. 

19:11 Eksplozija se dogodila u vrijeme najveće popodnevne gužve, prenio je BBC. U autobusu se u trenutku eksplozije nalazilo 35 osoba. Zasad niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad, ali Tunis ima problema sa džihadistima otkad je 2011. sa vlasti svrgnut diktator Zine el Abidine ben Ali. 

19:04 Kako prenose agencije ulica gdje se desio današnji napad je u potpunosti blokirana.

ulica-1

Uplašeno lokalno stanovništvo

18:59 U blizini Ambasade Srbije u Tunisu danas je eksplodirao vojni autobus, ali niko od njenog osoblja nije povrijeđen, izjavio je ambasador Srbije Nikola Lukić.

Lukić je rekao da se eksplozija dogodila nedaleko od Ambasade i da je bila jaka.

- Znam da za sada ima 15 mrtvih, ali ne znam koliko ih je povređeno. U pitanju je bio vojni autobus, tako da tamo nema građana Srbije. Mi u Ambasadi smo svi dobro - rekao je Lukić za beogradske medije.

Gardisti su u trenutku eksplozije krenuli na smjenu, a prema prvim saznanjima bomba je bila podmetnuta u autobus i aktivirana je daljinskim putem.

18:50 Područje gdje se desio napad je okružen policijom i vozilima hitne pomoći. Ovo je bio prvi napad na prijestolnicu Tunisa ove godine.

18:43 Sigurnosni i predsjednički izvori opisali su eksploziju kao napad na novinsku agenciju Reuters, te pojasnili da im nije bilo jasno da li je eksplozija prouzrokovana bombom unutar minibusa ili izvan njega.

tviter

Foto: Twitter (Detalj s lica mjesta)

18:40 Vozila hitne pomoći uputila su se na mjesto nesreće. Još nema informacija o eventualnim preživjelim osobama. Kako javljaju lokalni mediji, policijske snage osiguravaju kompletno područje.

18:35 Eksplozija se dogodila kada je autobus bio u blizini nekadašnjeg sjedišta stranke svrgnutog predsjednika Zine El Abidine Ben Alija, izvijestila je reporterka BBC-a iz Tunisa. Također, kako prenosi Guardian u blizini se nalazi i ambasada Francuske.

tunis-1

Ulica gdje se dogodio bombaški napad

Ona dodaje da su ceste u gradu bile već začepljene zbog jake kiše i poplava kada se desila eksplozija u ulici Muhamed V avenija.

18:09 U minibusu u Tunisu danas oko 17.25 sati eksplodirala je bomba u kojoj je, prema prvim informacijama, poginulo namjanje 11 osoba. Za napad u ulici Muhamed V avenija najvjerovatnije su odgovorni pripadnici "Islamske države" (ISIL).

Kako piše BBC, meta je bila predsjednička garda koja se vozila u minibusu. Eksplozija se desila u ulici u kojoj se nalazi i ambasada Srbije u ovoj zemlji.

Inače, Tunis se nalazi na meti terorista ISIL-a, koji su u junu mjesecu izvršili pokolj na plaži Sousse, kada je ubijeno 39 osoba, većinom stranih turista.