VIJESTI

VOJNI ANALITIČAR KAZAZOVIĆ: NATO se ne treba miješati u rješavanje incidenta između Turske i Rusije

Reakcije na današnje rušenje ruskog borbenog aviona "Su-24"

Dž. Č.

24.11.2015

Nakon što je danas turska avijacija oborila ruski borbeni avion "Su-24"  dok je bio u vazdušnom prostoru granice Turske sa Sirijom na visini od 6.000 metara, vojno politički analitičar Neven Kazazović smatra da ovaj događaj ne bi trebao dovesti do zaoštravanja odnosa između Rusije i Turske, jer, kako kaže, ove zemlje trebaju jedna drugoj.

Kritično područje

Kazazović je za "Avazov" portal pojasnio da se avion "Su-24" nalazio iznad veoma kritičnog područja turske teritorije koji ulazi u Siriju, čemu svjedoči i priložena mapa. Turska je nekoliko puta upozoravala da letjelica ulazi u vazdušni prostor ove zemlje, te je rušenje aviona, prema mišljenu Kazazovića, ono što se i moglo očekivati.

turkeymap-3508520b

Foto: Agencije ("Su-24" srušen u kritičnom dijelu granice Turske sa Sirijom)

- Potrebno je detaljnije pručiti kartu granica Turske sa Sirijom, gdje je vidljivo koliko je ustvari kritičan taj dio u kom se desilo rušenje. "Su-24" su modernizirani avioni koji su bili jako upotrebljavani u Afganistanu. Inače su to jednosjedni avioni koji služe za podršku na zemlji. Međutim, ovo je bio dvosjedni avion, što znači da očigledno postoji mogućnost da je to bio izviđački avion, koji je bio u misiji izviđanja tog kritičnog graničnog dijela - kazao je Kazazović.

Na pitanje kako kao vojni analitičar gleda na rušenje ruskog aviona "Su-24", Kazazović kaže da "postoje međunarodna pravila kada nepoznate letjelice ulaze u nečiji vazdušni prostor, prilikom čega je rušenje uobičajena praksa ukoliko nema povratne informacije na upozorenja avijacije zemlje u čijem prostoru se nalazi letjelica".

- Avioni se moraju najaviti kad ulaze na nečiji vazdušni prostor i zna se koje procedure slijede ukoliko se to ne desi - kaže Kazazović.

Promjene u svijetu

Povodom današnjeg incidenta, na zahtjev Ankare, NATO će održati vanredan sastanak. Kazazović smatra da za to nema potrebe, jer "Su-24" nije avion NATO-a, te je njegovo rušenje spor koji trebaju riješiti Turska i Rusija.

- Ne vjerujem da će današnji događaj prouzrokovati neprilike u odnosima Turske i Rusije. Mislim da će se ove zemlje uspjeti dogovoriti - ističe Kazazović.

Reakcije pojedinih ruskih zvaničnika kako Turska želi da NATO služi interesima ISIL-a Kazazović je ocijenio kao "jednu veliku glupost".

- Nakon rušenja "Su-24", tragedije u Parizu i svih dešavanja koja su pogodila svijet proteklih dana, sigurno je da će se situacija u svijetu promijeniti. Dogovori oko stvaranja ove velike svjetske koalicije u borbi protiv ISIL-a su toliko zakomplicirani da ja, niti iko živ razumije kako će se to raskopati. Tu se treba naći kompromis između veoma različitih interesa i ja ne mogu pogađati šta će se desiti - zaključio je Kazazović.