AUTO-MOTO

Bentley potvrdio razvoj manjeg SUV-a i novog sportskog automobila

Britanski proizvođač automobila najavio

Autor:(D. K.)

24.11.2015

Iz britanskog Bentleya stiže vijest kako ovaj proizvođač luksuznih automobila već radi na razvoju novog SUV-a, te novog sportskog modela, kao i da namjerava povećati godišnju proizvodnju, odnosno prodaju na oko 25.000 primjeraka.

Podsjetimo, Bentley je tek nedavno i službeno predstavio svoji prvi SUV, model Bentayga, a već je započeo razvoj još jednog, ovaj put nešto manjeg SUV/crossovera. Premijera najavnog koncepta ovog automobila bi se trebala održati tokom 2017., dok bi produkcijska izvedba na tržište trebala stići godinu dana kasnije, odnosno 2018.

Ovaj kompaktniji model iz Crewea bi svojim dimenzijama trebao biti veći od porscheovog Macana, no manji od Cayennea. Nadalje, očekuje se kako će ga pokretati turbo V8 benzinski i dieselski motori, a moguća je ugradnja i snažnijeg 6.0 W12 bi-turbo pogonskog stroja snage oko 600 KS u performance izvedbi pod oznakom Speed.

Što se spomenutog sportskog modela tiče, najvjerojatnije je riječ o produkcijskoj verziji konceptnog modela EXP 10 Speed 6 koji je predstavljen ranije ove godine na ženevskom auto salonu. Koliko je za sada poznato ovaj bi se automobil na tržištu trebao pojaviti nakon novog manjeg SUV-a, odnosno tek oko 2020.

Očekuje se kako će ga pokretati audijev bi-turbo 4.0 V8, no navodno je moguća i električna izvedba s pogonom na sva četiri kotača koja će razvijati snagu do oko 500 KS, dok bi joj se autonomija trebala kretati oko 500 km. Masa ovog automobila, u električnoj izvedbi, ne bi trebala prelaziti dvije tone.