VIJESTI

KRAJ GUŽVAMA Sarajevo spojeno na autoput A1

Povodom Dana državnosti BiH

E. T.

24.11.2015

Simbolično povodom nastupajućeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine Sarajevo je danas povezano s Koridorom 5C preko treće dionice zaobilaznice, čime bi trebao doći kraj gužvama u saobraćaju u pravcu Rajlovca i Briješća.

Svečano otvaranje treće dionice Sarajevske zaobilaznice, izgrađene prije roka, danas je upriličeno na petlji Butile, vjerovatno najvećem objektu na Koridoru 5C, koji ima tri nivoa i osigurava odvijanje saobraćaja na sljedećim relacijama obilaznica Sarajeva u pravcima Zenice i Mostara te ulazak ili napuštanje Sarajeva u pravcu Zenice i u pravcu Mostara.

Svečanu vrpcu je presjekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović. Otvaranju su prisustvovali predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i premijer Federacije BiH Fadil Novalić. 

Prisutnima su se obratili Ljubo Pravdić direktor kompanije i investitora Cesta FBiH i premijer Fadil Novalić ocijenivši da je ovo historijski dan za BiH.

Vijadukt Briješće bio je najzahtjevniji objekat na četiri kilometra dugoj trasi.

Investitor LOT-a 2A je Vlada FBiH iz kredita EIB-a, EBRD-a i OPEC fonda te iz Budžeta za eksproprijaciju, a implementator JP Ceste FBiH uime Vlade FBiH. Radove su izvele kompanije Euro-asfalt i ŽGP, dok ukupna vrijednosti ugovorenih radova iznosi 23.365.226 KM.

Korištenje cjelokupne Zaobilaznice na autoputu A1 bilo je i ostat će besplatno.

Dionica će biti puštena u promet u popodnevnim satima, nakon što se završi svečana ceremonija.