BIH

Mulo Hadžić otkrio nekropolu stećaka kod Donjeg Vakufa

Nađen vrijedan arheološki lokalitet

A. VREBAC

25.11.2015

Mulo Hadžić, prosvjetni radnik, novinar, historičar, hroničar, sportski radnik i autor više od 10 knjiga o historiji, kulturi, sportu, otkrio je nekropolu stećaka i harem u selu Gornja Slatina, oko pet kilometara udaljenog od grada na Vrbasu. 

Kako kaže Hadžić, u stručnoj literaturi i Arheološkom leksikonu BiH ovaj lokalitet se ne spominje, iako je nekropola stećaka, prema njegovom mišljenju, veoma stara.

Svjedoci života

- Ovo je fascinantan lokalitet s više od 30 pločastih stećaka i haremom, koji je udaljen maksimalno 200 metara od nekropole. Na nekoliko stećaka sam uočio i neke simbole. Većina stećaka je pokrivena debljim slojem mahovine koja je trenutno njihova najbolja prirodna zaštita - rekao je Hadžić.

Član Društva za zaštitu kulturno-historijske baštine Donji Vakuf kaže da se radi o spomenicima koji su veliki od dva do pet metara i teški nekoliko tona.

- Za nekropolu stećaka mi je rekao stanovnik ovog sela. Rekao mi je da postoji neko veliko kamenje u šumi i morao sam doći da vidim o čemu je riječ. Oduševio sam se kada sam došao, jer je u pitanju bilo više od 30 pločastih stećaka koje niko do sada nije istraživao - kazao je Hadžić.

Kako je dodao, Donji Vakuf obiluje bogatim kulturnim naslijeđem, a svjedoci jedne kulture i načina življenja su i stećci, srednjovjekovni nadgrobni spomenici. 

- O naseljenosti i življenju na ovim prostorima svjedoče mnoge arheološke iskopine, razni predmeti, veći broj stećaka koji se i danas mogu vidjeti u Starom Selu, Vujića Potoku, Oborcima i drugim naseljima - istakao je Hadžić.

Bitno nalazište

Hadžić smatra da je nalazište stećaka u Gornjoj Slatini historijski veoma bitno.

- Jasno je da se ovdje, u užem prostoru Donjeg Vakufa, kao i na širem od Prusca do Oboraca i Starog Sela, odvijao život ljudi unazad više od 3.000 godina, zato bi bilo dobro da se otkrije iz kojeg doba potječu ovi stećci u Gornjoj Slatini - kazao je Hadžić.

Mnogobrojne misterije

Pronalazač nekropole u Donjem Vakufu ističe da će Društvo za zaštitu kulturno-historijske baštine Donji Vakuf dati sve od sebe da zaštiti ove stećke, ali da im je potrebna pomoć.

- Nekropolu u okolini Donjeg Vakufa potrebno je da istraži Zavod za zaštitu kulturnog, historijskog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine da bi se više od 30 stećaka zaštitilo. Mnogo toga je, kada je u pitanju ovaj lokalitet, misterija, ali ozbiljnim istraživanjem moglo bi se saznati iz kojeg perioda je ova nekropola - istakao je Hadžić.