BIZNIS

U Švedskoj traže ćevape, u Londonu i Beču somune

Adriatic Group, najveći distributer bh. hrane u EU

M. DAKIĆ

25.11.2015

Nova članica Adriatic Group je holandska kompanija "Edex" iz Roterdama. Posao je završen prije dvadesetak dana, rekao je Amir Bekić, direktor Adriatic Group Beč, tokom posjete novinara, te organizatora, proizvođača i agronoma iz BiH, koji učestvuju u proizvodnju kornišona. Tako će uz brojne evropske zemlje koje su već "pokrivene", "Edex" snabdijevati zemlje Beneluksa. 

Vlastiti brend

Adriatic Group je najveći distributer prehrambenih proizvoda iz BiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije u zemlje EU. Imaju 130 uposlenih u svojim firmama, a sezonskih na šest mjeseci do 300. Bitno je i da u centrali u Beču rade mladi Bosanci koji su završili ovdje fakultete.

Govoreći o prvoj godini uzgoja kornišona, koji se plasiraju u fabrike u Njemačkoj, Austriji i Hrvatskoj, Bekić je naglasio da je 3.100 tona plasirano u EU, a još 1.100 za njihove prerađivačke kapacitete. Živinička "Agrona" je organizator primarne proizvodnje, sa oko 1.500 kooperanata iz 60 bh. općina. Uz to, kako je napomenuo, bitan je segmen i transport jer u julu i avgustu isporučeno je 180 šlepera kornišona u EU. 

Članice Adriatic Group su i "Brajlović Gmbh", zatim "Brams", koji se bavi distribucijom bh. proizvoda. "Natura" ima i vlastiti brend, proizvodnju kornišona, kiselih salata, ajvara, džemova... koji se mogu naći i na bh. tržištu. Njihovi se proizvodi odlično prodaju.

U vlasništvu Adriatic Group su i fabrike za preradu voća i povrća "Voćar" iz Glumine kod Zvornika i druga u Balatunu kod Bijeljine. Veoma bitan segment cijele priče je i marketinška agencija "PRicha", čije je sjedište u Sarajevu.

Nova ulaganja

- U početku većinom su kupci bili naši ljudi, ali kako je vrijeme odmicalo sve više naše proizvode na policama traži i domicilno stanovništvo. U Švedskoj je najveća potražnja za Brajlović ćevapima, dok se somuni odlično prodaju u Beču i Londonu - priča Bekić.

O planovima je rekao da će sve više ulagati u bh. privredu, ciljano primarnu proizvodnju. Narednih 5 godina najavljuju ulaganje 6 miliona eura u nove projekte. Od 2016. planiraju i proizvodnju do 500 tona malina

bec-prez

Susret s proizvođačima u Beču: Dogovori za novu sezonu 

- Za poljoprivrednu proizvodnju država treba obezbijediti podsticaje, premda u lokalnim zajednicama primjećuje se pomak. Poljoprivredni projekti poput ovih koje radi Adriatic Group nisu česti, a mi smo konkretno od uzgoja i plasmana kornišona ostvarili 4 miliona KM novonastale vrijednosti. Pored toga, cilj nam je da što više izvozimo prehrambenih proizvoda iz BiH i plasiramo ih na ino tržište, te time pomognemo razvoju bh. privrede - zaključio je Bekić. 

3 miliona eura do sada uložili u BiH

Podrška USAID-a 

Kako je posebno podcrtao direktor Bekić zaposleno je mnogo novih proizvođača, tu su i članovi porodica. Velika je pomoć razvoju bh. privrede, a partner projekta je i USAID, a najavili su i nastavak podrške.